Energie

De komende jaren zal heel Nederland, en Groningen als (voormalig) gaswinningsgebied voorop, een energietransitie meemaken. In één generatie gaan we over van fossiele naar duurzame energie. Die verandering wordt voor een groot deel binnen de provincie uitgevoerd.
Het CDA vindt het een absolute voorwaarde dat gedurende deze verandering, eerlijke, tijdige en volledige informatievoorziening tussen overheid en inwoners plaatsvindt. De gemeente moet hiervoor zorgen, naar zowel energiecorporaties en participerende inwoners.

De opwekking van duurzame energie op land is financieel gezien winstgevend. Hiervan moeten inwoners meeprofiteren door zogenaamd ‘lokaal eigendom’. Inwoners of woongebieden worden op die manier mede eigenaar van lokale duurzame energie projecten.
De nationale discussies over CO2- en stikstofreductie hebben geleid tot een debat waarin emotie en aannames de boventoon voeren. In de industrie staan enorme projecten stil en de beschuldigende vinger wijst grotendeels richting de agrarische sector. Onze boeren doen er alles aan om ons van veilig voedsel te voorzien. Zij doen dit op een milieubewuste innovatieve manier, binnen steeds weer veranderende wettelijke regels. Binnen de mogelijkheden die de gemeente daarvoor heeft willen wij de agrarische sector faciliteren in de verduurzaming van hun panden en bedrijfsvoering en de ruimte en rust geven die deze sector verdient.

Daarnaast willen wij een stap zetten naar de toekomst. Naar circulair denken. Over de hele breedte van de industrie en vele andere sectoren moeten we het begrip afval opruimen en de term restproduct afstoffen. Dat betekent dat we willen bouwen met grondstoffen die later opnieuw te gebruiken zijn.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.