Jeugdhulp
De gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg. De gemeente staat dicht bij inwoners, en kan zo het best bepalen welke zorg echt werkt. In de praktijk gaat het vaak anders. De gemeente heeft te weinig zicht op duurdere vormen van jeugdzorg, en wat vroeger gewoon onder de opvoeding van kinderen wordt nu te snel hulp van de gemeente ingeroepen. Wij willen gezinnen die hulp nodig hebben veel meer proberen te ondersteunen om samen gezin te kunnen zijn, en zo min mogelijk persoonlijke zorgplannen voor de verschillende gezinsleden maken.

Omdat er in de jeugdzorg lange tijd te weinig geld is geweest, is er te weinig aandacht besteed aan het vroegtijdig voorkomen van vraag naar dure vormen van zorg. Het CDA in Midden-Groningen wil extra middelen in jeugdzorg daaraan besteden. Gebeurt dit niet, dan zal het ook niet lukken om jeugdzorg als gemeente beter uit te voeren dan de landelijke overheid vroeger deed.

Het voorkomen van grote zorguitgaven kan ook door meer aandacht te geven aan jongeren op de plek waar zij samenkomen: op school, op de sportclub en op social media.
Deze manier van werken kan niet van de ene dag ingevoerd worden. Daarom willen wij dat de gemeente hier zo snel mogelijk mee aan de slag gaat.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.