Voor het CDA is het belangrijk dat de gemeente met het midden- en kleinbedrijf (MKB) afspraken maakt op basis van wederkerigheid (geven en nemen). Zo willen we dat met het bedrijfsleven, het onderwijs en andere organisaties afspraken gemaakt worden op het gebied van duurzaamheidsmaatregelen, investeringen in opleidingen ter bevordering van toekomstig personeel, aanstellen van mensen met een beperking, een minimaal aantal stage- en leerplekken en investeringen in innovatie.

We willen één aanspreekpunt voor ondernemers dat verantwoordelijk is voor het traject van vergunningsaanvragen maar ook voor kansen en overige vragen. Een ondernemer hoeft dus niet meer te 'zoeken' naar de juiste ambtenaar bij het juiste loket.

CDA Oldambt wil dat het bestaande ondernemersloket verantwoordelijk wordt voor het traject van vergunningsaanvragen zodat een ondernemer niet meer hoeft te zoeken welke ambtenaar of afdeling hem kan helpen.

We willen geen hogere lokale belastingen voor ondernemers. Behalve als in samenspraak met de ondernemers is afgesproken om de inkomsten te gebruiken voor verbeteringen van het ondernemersklimaat. Voor betalingen aan ondernemers willen we dat betalen binnen dertig dagen de norm is.

In het kader van het toekomstbestendig maken van de economie is flexibiliteit belangrijk. De ondernemer moet meer ruimte krijgen om te ondernemen. Dat kan door het schrappen, aanpassen of flexibiliseren van regels en meer ruimte voor experimenten in het op te stellen omgevingsplan.

Wij willen dat onze bedrijventerreinen goed bereikbaar en veilig zijn. Een goede ontsluiting naar de snelweg en goede openbaar vervoersverbindingen dragen bij aan de toekomstbestendigheid van onze bedrijventerreinen.

CDA Oldambt wil dat de file-problematiek bij de Blauwe Roos wordt opgelost. Met de provincie moet worden afgesproken dat dit verkeersknelpunt in 2022 wordt aangepakt.

Wij willen een goede samenwerking tussen bedrijven stimuleren en mee-investeren in een goede lobby in de regio. Dit vergroot de kansen voor ondernemers en bedrijven voor onze bedrijventerreinen. We vinden dat het gebruik van bestaande terreinen voorgaat op het ontwikkelen van nieuwe (kantoor-)locaties waarbij wordt ingezet op herstructurering en revitalisering. Er wordt tijdig ingespeeld op ontwikkelingen waarvoor aanvullende terreinen noodzakelijk zijn, zoveel mogelijk aansluitend op bestaande gebieden. Regionale afstemming tussen gemeenten over de omvang en de kwaliteit van bedrijventerreinen is hierbij belangrijk.

CDA Oldambt is voorstander van het samenwerkingsverband A7/N33 met provincie en betrokken gemeenten. Afstemming buiten dit verband blijft ook van belang.

CDA Oldambt vindt dat nieuwe initiatieven niet mogen leiden tot (grootschalige) clustering van bebouwing voor bedrijven of energievoorziening en daardoor een (te) grote invloed hebben op de omliggende dorpen en omgeving.

Voor lokaal gewortelde bedrijven moet ruimte zijn voor groei, zodat de vitaliteit van buurten en dorpen behouden blijft.

We stimuleren samenwerkingen op bedrijventerreinen om energieneutraal te worden. We willen dat de gemeente meefinanciert in onderzoeken zoals energiescans en haalbaarheidsstudies.

Minder leegstand in de winkelstraten

We willen dat de gemeente de regie pakt op thema’s als leegstand, aantrekkelijke groene en schone openbare ruimte en veiligheid. Oplossingen worden in samenspraak met lokale ondernemers bedacht. We willen dat leegstaande winkels, bedrijfsgebouwen of overheidspanden worden gebruikt om startende en kleine ondernemers te huisvesten, en dit samen met banken en lokale vastgoedeigenaren te realiseren.

CDA Oldambt vindt dat de blijvende ontwikkeling van Winschoten als winkelstad in samenspraak met de ondernemers moet plaatsvinden. De Detailhandelsvisie en een BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) dienen hiervoor als basis in samenhang met de Poort van Winschoten en de Centrumontwikkeling Oldambt.

CDA Oldambt wil dat in Winschoten de locaties “St. Lucas” en “Blaauw” zo snel mogelijk worden aangepakt en ontwikkelt tot gebied voor wonen, werken, winkelen en recreëren, verbonden met stadspark en centrumgebied.

CDA Oldambt vindt dat in Scheemda het centrumgebied, met name Vredenhovenplein, moet worden heringericht met oog voor uitstraling en verkeersveiligheid.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.