Gezinnen, verenigingen en bedrijven zijn hard geraakt door de coronacrisis. Het vraagt om meer veerkracht dan ooit. Maar dit is ook het moment om vooruit te kijken en er sterker uit te komen. Het CDA wil in gezinsstad Apeldoorn nu doorpakken met een sterke samenleving, een bloeiend verenigingsleven en een betrouwbare overheid.

De titel van het CDA-verkiezingsprogramma van Apeldoorn in 2018 was getiteld ‘dichtbij’. Niet voor niets voelden we toen al aan dat voor veel mensen de overheid te ver weg staat. Het CDA Apeldoorn wilde uitstralen ‘dichtbij’ mensen te willen staan. Want als volksvertegenwoordigers zijn we er voor de Apeldoorners en voor het gezamenlijke belang ‘Apeldoorn’. 

In alle eerlijkheid zien we dat de relatie tussen de samenleving en de gemeentelijke overheid steviger onder druk komt te staan. Niet alleen door wat er op landelijk niveau gebeurt, maar ook lokaal. Dit uit zich onder meer in een toename van bedreigingen aan lokale volksvertegenwoordigers en bestuurders, waar we met klem afstand van nemen. Het toont ook aan dat bewoners betrokken zijn op hun eigen omgeving, en dat zij verwachten dat er een gemeente is die op z’n minst naar hen luistert. Deze betrokkenheid hebben we uitbundig gezien bij onderwerpen als het Plein van de Stad of de plannen voor windmolens.

Maatschappelijk middenveld en overheid
In de gemeentelijke politiek zien we dat we als partij vaker alleen staan in onze waardering van het maatschappelijke middenveld. De liberale inslag, waarbij het individu of de overheid belangrijker is dan al de sociale verbanden, heeft ook in Apeldoorn de overhand gekregen. Recente voorbeelden daarvan zijn de keuze voor een lokale omroep (keuze tegen een maatschappelijk gewortelde omroep), en het grote gevecht om de positionering van dorps- en wijkraden. Of de blijvende moeizame strijd over het vastgoed voor verenigingen en organisatie met een grote maatschappelijke meerwaarde. 

Verenigingen hebben het moeilijk in deze corona-tijd. Vaak door gemiste bar-omzet, maar ook doordat minder mensen kunnen sporten of voorstellingen kunnen geven in de cultuursector. Gelukkig zien we dat veel mensen hun club of vereniging blijven steunen, maar dat is niet genoeg. Reserves van verenigingen raken snel op. Als partij willen we naast deze verenigingen gaan staan, naast de financiele steun van de Rijksoverheid. 

Burgerparticipatie
Inmiddels modderen we al jarenlang voort met allerlei burgerparticipatieprogramma’s. Allemaal mooie voorbeelden, vooral voor het kleine politieke en ambtelijke wereldje en een kleine schil daaromheen. Er zijn maar heel weinig Apeldoorners die meedoen aan dit soort programma’s. Nee, wat betreft het CDA koersen we een andere richting op, naar analogie van het ‘nieuwe sociale contract’ van Pieter Omtzigt. Dat er een overheid is die er is voor haar inwoners, en niet andersom. Elkaar serieus nemen, dat is de kern. En blijven investeren in al die Apeldoornse sociale verbanden. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.