11 juli 2023

De voorjaarsnota 2023

De voorjaarsnota 2023

Voorzitter, voor ons ligt de voorjaarsnota 2023. Dank daarvoor.
Een belangrijk nota waarmee we onze accenten voor de begroting van 2024 aan het college mee kunnen geven. Dat doen we dan ook graag.
Zijn we als CDA fractie tevreden over de voorzet van het college voor de begroting? Nee, dat zijn we nog niet echt. Vandaar dat we deze behandeling ook willen gebruiken om alvast wat bij te sturen.
Als CDA pleiten we veel meer voor een doe-modus, dus meer uitvoering; Doen. Mouwen opstropen en het aanpakken van de opgaves die er liggen. Deze zijn concreet genoeg geformuleerd in het coalitieakkoord en collegeprogramma.
Tegelijkertijd vragen we om minder visies, plannen en onderzoeken.
Als CDA stellen we voor om de integrale toekomstvisie Gennep2040 af te wachten. Het betreft een allesomvattende, sectoroverstijgende visie. Daaruit komt voldoende richting waar we met onze gemeente naar toe willen.

In de voorbereidende raad van 26 juni jl. is collega Van Bergen al heel uitvoerig ingegaan op visies, beleidsnota’s en formatieplekken die wat ons betreft geschrapt kunnen worden. Het gaat om enkele tonnen. Dit kan beschouwd kunnen worden als input voor de nodige bezuinigingsopgave om te komen tot een sluitende begroting.
Deze keuze van het CDA sluit aan op onze wens om prioriteit te geven aan de uitvoering van zaken.

Verder vragen wij het college om meer de lead te nemen. Wat ons betreft over de gehele linie. Van ruimte, tot economie, tot social.

Als CDA raadsleden zijn wij het afgelopen half jaar nogal eens door burgers, bedrijven en verenigingen aangesproken die aangeven dat ze met hun plannen niet verder komen. Denk aan de woningbouwontwikkeling. Intussen zien we de leegstand in bijv. de Zandstraat toeslaan. Waarom komen deze herontwikkelingsplannen niet tot uitvoering? Wat is er anders dan de vorige periode? We hebben toch voldoende ambtelijke capaciteit extra ter beschikking gesteld. Een overheid zou daarom meer faciliterend moeten werken. Laten we werken vanuit een praktische houding hoe we initiatieven wel van de grond kunnen krijgen i.p.v. te zeggen om 1 reden kan het niet, dus we doen het niet. Wij gaan er als CDA nog altijd vanuit dat de meeste mensen en bedrijven hier deugen.
Wel zetten wij inmiddels vraagtekens bij de rol van het Gelders Genootschap. Hun rol en invloed is naar onze mening te groot. Hoe kunnen we daarin verandering brengen?

Dan op economisch terrein. Het organiseren van evenementen willen we gemakkelijker maken. De vrijwilligers ervaren dit nog altijd niet zo. Morgen wordt er door het college een besluit genomen over het evenementenbeleid dat komend jaar in zal gaan. Wij wachten dit af en hopen op tevreden reacties van onze verenigingen en vrijwillersorganisaties.

Dan het sociaal terrein. Het OMO beleid (Ontmoeten, meedoen en ondersteunen) moet nog meer vanuit de dorpen en wijken zelf opgepakt worden met de dorps- en wijkondersteuners. Daar kan niemand tegen zijn, want die doen veel goed werk. Preventie is daarbij het toverwoord. Het college vraagt € 2 ton per jaar structureel extra beschikbaar te stellen. Dat is fors geld. Als CDA zeggen we, laten het komend jaar (2024) eens als proefjaar beschouwen en kijken of deze aanpak daadwerkelijk effect gaat sorteren. We zullen ook echt moeten gaan monitoren om te weten of onze financiële inzet loont. En dan de discussie van afgelopen week over het mantelzorgercompliment. Als we het goed lezen krijgen mantelzorgers ook dit jaar de Gennepse cadeaukaart van €100,- die zij kunnen besteden bij Gennepse ondernemers. Als CDA pleiten we ervoor om diezelfde kaart ook de komende jaren beschikbaar te blijven stellen aan de mantelzorger. Iets wat goed doet, moeten we vooral zo laten, voorzitter. Het mes snijdt aan twee kanten; voor zowel mantelzorgers als onze ondernemers. Mantelzorgers zitten niet te wachten op een kopje soep van de gemeente met mensen aan tafel die ze toch niet kennen.

Dan de woningbouw.
Op het gebied van woningbouw liggen er vanuit de vorige coalitieperiode voldoende plannen. We vragen het college om daar een stevige tand bij te zetten om de gewenste groei naar 20.000 inwoners te bewerkstelligen. Zeker voor wat betreft de kernen Gennep en Heijen is extra inzet noodzakelijk. Met kleine plannetjes van 2 of 3 woningen alleen komen we er niet.
In dat kader zouden wij het college eens willen vragen om de mogelijkheden voor de oprichting van een huisvestingsfonds te onderzoeken. In de gemeente Peel en Maas wordt dit opgepakt. Dit om plannen die nu om bepaalde redenen niet van de grond komen een zetje te geven. Denk bijv. betaalde woningen voor starters. Zouden hiervoor onze incidentele overschotten vanuit de trimesterrapportage ingezet kunnen worden?
Als gemeente Gennep hebben we geen gronden meer in eigendom voor woningbouw. Als we door willen bouwen zullen we als gemeente positie in moeten nemen. Vandaar dat wij het college vragen om vooruitlopend op de begrotingsbehandeling in november te komen met een concreet voorstel voor situationeel grondbeleid. Bij de behandeling van de grondnota is aangegeven dat er al ideeën waren. Wij vragen om een toezegging op dit punt.

Dan specifiek de woningbouwlocatie Nieuwwijkstraat in Heijen. Daar vragen wij in het belang van woningbouw voor Heijen om uiterlijk op 1 oktober een ontwerp bestemmingsplan ter inzage te leggen. Heijen wacht nu wel erg. Daarom hebben we op dit punt een motie voorbereid.
Dan is er ook nog de paardenwei in Heijen. Op 1 februari jl. is deze locatie in de markt gezet. We zijn bijna een halfjaar verder en helaas nog geen stap verder. Wanneer gaat het toegezegde gesprek tussen Destion en JAVO plaatsvinden? We vragen van het college om ook hier vanuit mogelijkheden in het belang van woningbouw in Heijen mee te denken.

Ook de Maatschappelijke accommodaties in de kernen hebben onze aandacht. In Heijen wordt d’n Toomp volop verbouwd. In Milsbeek is afgelopen zaterdag de uitkomst van Dromen, denken doen gepresenteerd met ideeën voor de verschillende accommodaties, gronden en gebouwen. En het MFA in Ven-Zelderheide? Op 22 mei hebben we gevraagd om een planning. We zijn bijna 2 maanden verder en nog steeds ligt er geen planning voor het project. Uiterlijk 1 september krijgen we nadere detailinformatie, aldus het college. Wij hebben in het presidium verzocht om nog voor de zomervakantie een planning te krijgen voor dit project en vragen ook vandaag nogmaals om een toezegging op dit punt.

Voorzitter, ik sluit af met de twee volgende punten. Op 21 augustus a.s. treedt er een nieuwe gemeentesecretaris aan. Wij wensen hem uiteraard veel succes. Er ligt voor hem een flinke opgave om het collegeprogramma verder ten uitvoer te brengen.
En het tweede punt:
De gemeente Gennep bestaat dit jaar 50 jaar. Tot op heden is hier niet veel aandacht aan besteed. Maar misschien komt dat nog? Zou het college in het kader van 50 jaar gemeente Gennep willen bezien of er tot een blijvende herinnering van de eerste burgemeester van Gennep: dhr. Eric Berger gekomen kan worden?

Voorzitter, we hopen met onze inbreng voldoende input geleverd te hebben aan het college om ons in november een sluitende begroting aan te kunnen reiken. Veel succes daarbij gewenst!

10 juli 2023

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.