Betaalbare woningen en investeren in sociale basis: CDA vraagt actie in nieuwe begrotingsplannen
Afgelopen raadsvergadering besprak de gemeenteraad de begroting 2025 - 2028. Het CDA Dongen - ’s Gravenmoer benadrukte bij de bespreking een aantal belangrijke speerpunten: betaalbare woningbouw, een sterke sociale basis, ondersteuning voor lokale verenigingen, stichtingen, initiatieven en gematigde woonlasten. Het CDA zag een begroting vol ambities, maar plaatste ook kritische opmerkingen. „Een hoog ambitieniveau is goed, maar duidelijke resultaten die het verschil maken voor inwoners zijn beter”, aldus CDA-fractievoorzitter Stijn Sips in de raadsvergadering.
Snelle, betaalbare woningbouw: regie nemen
Al lange tijd wil het CDA dat de gemeente regie neemt in de woningbouwopgave. Het CDA is daarom blij dat gemeente actief bezig is met het verkennen van nieuwe woonlocaties in de gemeente. De laatste beschikbare bouwlocatie is nu de Vijf Turven in ’s Gravenmoer. Deze locatie is (pas) gereed is 2028. Daarnaast gaf het CDA aan dat het van groot belang dat de nieuwe woonzorgvisie werkelijkheid wordt. Door in 2025 een huisvestigingsverordening vast te stellen, kan de gemeente daarna instrumenten in gaan zetten om bijvoorbeeld jongeren en ouderen meer kansen te bieden. Ook vindt het CDA dat er snelheid gemaakt moet worden met het realiseren van flexwoningen. Dit zijn doorgaans kleinere woningen die bedoeld zijn voor bijvoorbeeld studenten, mensen die zojuist een relatie hebben verbroken of starters.
Een sterke sociale basis
Naast woningbouw staat de versterking van de sociale basis hoog op de agenda van het CDA. Dit betekent onder andere dat er werk wordt gemaakt van meer waardering van mantelzorgers en zorgvrijwilligers, dat het nieuwe armoedebeleid wordt uitgevoerd en dat er onderzoek wordt gedaan naar gratis sporten voor jongeren. „Het CDA ziet het als belangrijke taak voor een gemeente om, samen met het maatschappelijk middenveld en de gemeenschap, een goede basis te faciliteren voor onze inwoners”, aldus CDA-fractievoorzitter Stijn Sips. Ook het verenigingsleven maakt deel uit van de sociale basis. Het CDA vindt het te lang duren voordat het nieuwe subsidiebeleid zal worden opgesteld. En ook is het CDA verbaast dat de verenigingshal niet genoemd wordt in de begroting.
Lokale initiatieven steunen
Het CDA is blij dat er in de begroting ruimschoots geïnvesteerd wordt in lokale initiatieven. Zo worden organisaties als stichting Stronk, Eagle Shelter en ondernemerscollectief SamenDongen financieel ondersteund. Al geruime tijd roept het CDA op om ook te investeren in de dorps- en wijkraden. Het CDA is blij dat met het aanstellen van een wijkregisseur er een nieuwe kartrekker is voor wijkprojecten. In 2025 zullen ook de wijken weer geschouwd (beoordeeld) worden op bijvoorbeeld leefbaarheid, veiligheid en toegankelijkheid. Een probleem dat hierbij vaak terugkomt is de overlast van afval op straat. Het CDA wil dat het college werk maakt van oplossingen hiervoor. Het voorstel om het aantal keer dat rest- en groenafval bij de milieustraat aangeboden mag worden te beperken, roept bij het CDA dus ook vragen op.
Woonlasten onder landelijk gemiddelde
In het voorjaar heeft het CDA het college een opdracht (motie) meegegeven om bij de begroting de gemiddelde woonlasten onder het landelijk gemiddelde te houden voor komend jaar. Tot onze vreugde is dit gelukt. Dat maakt ook dat het CDA op financieel gebied voorzichtig optimistisch is. Belangrijke investeringen kunnen ook komend jaar weer doorgang vinden.
Op donderdagavond 14 november, vanaf 19.00 uur, neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting in de openbare raadsvergadering. Heeft u voor nu vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Dan kunt u ons mailen via [email protected] of appen naar 06 - 200 402 95.