CDA bij de Kadernota 2025: „Werk vanuit gezamenlijkheid en realisme naar de stip op de horizon"
Op donderdag 27 juni sprak de gemeenteraad over de Kadernota 2025. In de Kadernota geeft het college van burgemeester en wethouders aan wat de ambities, de ontwikkelingen en de prioriteiten van de gemeente Dongen zijn en welke keuzes hierbij gemaakt worden. De fracties geven in hun algemene beschouwingen hun visie op de Kadernota 2025. Namens het CDA vroeg fractievoorzitter Stijn Sips aandacht voor diverse onderwerpen, zoals de sociale basis, het mantelzorger- en zorgvrijwilligersbeleid, dorps- en wijkraden, het verenigingsleven, investeren in de toekomst, woningbouw, veilige leefbare wijken en de financiën.
Hieronder kunt de u beschouwing teruglezen. Liever terugkijken? Klik dan HIER.
Hoe veerkrachtig is onze samenleving? Hoe veel rek zit er nog in? We hunkeren allemaal naar een nieuw verhaal. Naar een nieuw perspectief. Want na de coronacrisis begon de oorlog in Oekraïne, gevolgd door de conflicten in het Midden-Oosten en tussendoor hadden we nog te maken met een energiecrisis. Continue zijn we bezig met hoe het anders moet om te voorkomen dat het escaleert. We moeten zorgen voor ons klimaat, we moeten aan de slag met migratie, we weten niet wat er op ons af komt met kunstmatige intelligentie en ondertussen verkeren we ook nog eens midden in een wooncrisis.
Op deze manier is de veerkracht niet eindeloos. Wie kent er tegenwoordig geen twijfels over de toekomst? Komt die oorlog ook naar ons? Wie gaat er voor mij zorgen als ik het niet meer zelf kan? Kan ik ooit nog uit huis? We zijn allemaal op zoek naar die ene stip op de horizon. Maar niemand die weet ‘hoe’. Velen van ons denken dit is ‘groter dan ik’.
Het komende jaar moet het daarom gaan over hoe we als kleine gemeente onze rol kunnen pakken om de veerkracht van de samenleving op sterkte te houden. Welke vuurtjes wij kunnen blussen in een wereld die in de fik staat.
Dat vraagt dat we met elkaar intensief nadenken over wat voor gemeente wij willen zijn. Hoe ziet onze gemeente er in 2030 of in 2040 uit? Aan wat voor gemeenschap willen we bouwen met elkaar? Dat is groter dan een reeks losse ambities die we in deze Kadernota teruglezen. Het vraagt om visie, om durf en om hoop. Voor het CDA is de nieuwe Toekomstvisie daarom van zeer groot belang. Het is ónze stip op de horizon.
Het mag duidelijk zijn waar het CDA naartoe wil werken. Wij willen bouwen aan gemeenschappen vanuit solidariteit, saamhorigheid en verantwoordelijkheid. Iets dat minder vanzelfsprekend is in een tijd van ‘me, myself and I’. Wij zijn dan ook blij dat we in de Kadernota lezen dat het college voorstelt om aan de slag te gaan met ‘Buurtgezinnen’, om een bijdrage aan stichting Stronk te geven, om de wijkschouwen te continueren, én om door te bouwen op de visie ‘sociale basis’ die dit jaar volgt. De visie waarin veel gaat samenkomen, zoals de Hervormingsagenda Jeugd, het GALA, het verenigingsleven als ook de visie op het ouder worden in Dongen.
Voor het CDA bestaat de sociale basis voor een groot deel uit menselijke draagkracht. Zonder hen die zich extra inspannen voor de gemeenschap vallen belangrijke pilaren weg. Voor het CDA is het dan ook onbegrijpelijk dat er in deze Kadernota met géén woord gesproken wordt over mantelzorgers of over zorgvrijwilligers. Juist zij die zichzelf al wegcijferen krijgen niet de aandacht die ze verdienen.
En als we het hebben over belangrijke dragers in de gemeenschap, dan vindt het CDA dat dorps- en wijkraden hierin ook een belangrijke rol hebben. Net zoals ondernemers, stichtingen en verenigingen. Toch krijgen zij maar beperkt aandacht in de Kadernota. We lezen wel dat het college het 10-puntenplan uit de Economische visie wil gaan oppakken, het ondernemerscollectief SamenDongen steunt en aan de slag gaat met circulaire economie, maar we lezen helaas niks over het versterken van dorps- en wijkraden. Evenals dat het verenigingsleven niet echt aan bod komt. We lezen niks over de verenigingshal, over het nieuwe evenementen- en horecabeleid of over het vrijwilligerscompliment waarover bij de vorige kadernota onze motie is aangenomen. Wel is besloten, mede naar aanleiding van een motie die het CDA mee heeft ingediend, om het Jeugdcentrum Dongen Vaart open te houden op de huidige locatie. Een goede keuze als het gaat om gemeenschappen in stand houden. Het Jeugdcentrum is namelijk typisch een plek waarin er geïnvesteerd wordt in de toekomst van de jeugd uit de kern.
Investeren in de toekomst doen we op tal van beleidsterreinen. Dat doen we door elke dag te proberen de zorg en jeugdhulp weer een beetje beter te maken, door nieuwe duurzame en gezonde scholen te bouwen en door gelijke kansen te creëren met het nieuwe armoede- en schuldenbeleid. Maar ook door te investeren in gelijke toegang tot sport en cultuur. Het is dan ook geen geheim dat het CDA het liefste wil dat sporten voor de Dongense jeugd gratis wordt. Daarnaast zijn we blij dat onze oproep om het Kunstpodium te steunen gehoor heeft gekregen. Wel moeten we concluderen dat er de afgelopen jaren te weinig geïnvesteerd is in de politieke en maatschappelijke betrokkenheid van de toekomst. Het CDA is daarom ontzettend blij dat er eindelijk concrete plannen zijn om het programma Jeugd & Politiek uit te breiden. We hebben ons er de afgelopen jaren veelvuldig voor hard gemaakt.
Een gemeenschap is pas compleet als íédereen er een plekje kan vinden. We weten allemaal dat de gemeente hier een flinke opgave heeft. We zijn met man en macht bezig om de stilstand van de afgelopen jaren in te halen. Om snel voldoende betaalbare woningen te realiseren. In 2025 zal dan ook eindelijk de bouw van de wijk Noorderbunder van start gaan en leiden tot een impuls van 300 woningen. Bovendien blijft de ambitie staan om flexwoningen te realiseren. Zoals u weet is het CDA hier groot voorstander van. Maar we vragen nu wel om daden, niet alleen om woorden. Op dit moment hebben we weinig zicht op andere grootschalige projecten om snel woningbouw mogelijk te maken. Ook de Vijf Turven in ’s Gravenmoer laat op zich wachten. Daarnaast hoopt het CDA met de huisvestingsverordening meer grip te krijgen op de woonopgave. Wat ons betreft is het opstellen hiervan een topprioriteit. Het kan, volgens het CDA, niet anders dan dat er in de begroting een ambtelijke capaciteitsuitbreiding wordt opgenomen om alle ambities met de juiste snelheid mogelijk te kunnen maken.
Als iedereen zijn plekje heeft gevonden kan men zich ergens gaan thuis voelen. Het meeste voel je jezelf thuis in een veilige en leefbare wijk. Met onze voorstellen hebben we dit proberen te versterken. Denk hierbij aan de wijkschouwen, aan de mogelijkheid tot financiering voor een buurtinitiatief of aan het in kaart brengen van de subjectieve verkeersveiligheid. Want veel inwoners ervaren dagelijks problemen met verkeersveiligheid in hun straat of wijk. Het CDA is dan ook hoopvol en blij met het voorstel om een nieuw verkeersbeleidsplan te ontwikkelen. Wel doen wij hier nogmaals de oproep om dit echt op te stellen samen mét de inwoners.
Tot slot willen we nog stilstaan bij het financieel perspectief. We staan er als Dongen goed voor. Maar wel met nog een zeer beperkte investeringsruimte. De komende jaren zal de hand weer wat meer op de knip moeten. Het college kiest ervoor om geen ombuigingen voor te bereiden en wijkt daarmee af van het advies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Dit voelt enigszins toch ongemakkelijk. Doen we er goed aan om nu geen ombuigingslijst achter de hand te hebben? Wij weten het antwoord er niet op. Want aan de andere kant moeten we onze ogen ook niet sluiten voor de stabiliteit die we de afgelopen jaren bereikt hebben. Zo hebben we zelfs de woonlasten kunnen drukken voor onze inwoners. Het CDA is er dan ook geen voorstander van om de woonlasten weer flink te laten stijgen door het wegvallen van de eenmalige korting op de afvalstoffenheffing.
Al met al, moeten we concluderen dat er een bijzondere Kadernota voorligt. De onzekerheid die de Ravijnjaren met zich meebrengen, de nieuwe wind die er in de organisatie waait en de veerkracht van de samenleving die onder druk staat vraagt dat we met elkaar héél goed moeten nadenken wat de doelstellingen, kaders en ambities voor 2025 worden. Wat is realistisch? Wat is noodzaak? En wat kan wachten? Dat vraagt bescheidenheid van ons allemaal en dat vraagt de bereidheid om moeilijke keuzes te maken. Laten we dan ook met elkaar, vanuit solidariteit, saamhorigheid en gespreide verantwoordelijkheid, vooral het goede voor Dongen, ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart kiezen en doen.
Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van de beschouwing? Dan kunt u mailen naar [email protected] of appen naar 06 - 200 402 95.