10 juni 2024

CDA over gebiedsvisie Glorieux: „Behoud van de serene rust in het Broederpark van groot belang”

Foto van Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten

Midden in Dongen ligt een cultuurhistorisch en landschappelijk waardevol gebied nabij de Donge en het voormalige broederhuis Glorieux. Met de eigenaren (stakeholders) in het gebied is het initiatief genomen om, samen met omwonenden, te werken aan visie op het gebied. Deze gebiedsvisie moet het kader bieden voor toekomstige ontwikkelingen. De gemeenteraad heeft op 6 juni ingestemd met de visie. Het CDA heeft hierbij twee aanvullende voorstellen (amendementen) ingediend die tegemoetkomen aan ontvangen reacties van inwoners.

Omvangrijke gebiedsvisie
De gebiedsvisie werd door wethouder Kees de Jong voorgelegd aan de gemeenteraad. De visie heeft betrekking op verschillende deelgebieden. Het gaat over het voormalige Broederhuis en het park Glorieux, de voormalige boerderij, de akkers in het gebied, de Looierijen (Heuvelpark) en het terrein van de GGZ. De Donge stroomt tussen de gebieden door. Het CDA heeft bij monde van raadslid Jacques van der Aa in de raadsvergadering haar complimenten overbracht voor de visie. „Het CDA is blij met de ambities om De Donge te transformeren tot ecologische en recreatieve verbinder, om het terrein van de looierijen een dynamische hotspot te maken en om het park Glorieux gewoon de huidige functie te laten behouden.” De visie is samen met omwonenden tot stand gekomen.

Rondleiding
Ter voorbereiding op de bespreking van de gebiedsvisie heeft de gemeenteraad een rondleiding gekregen door het gebied. Op de diverse plekken is door de betrokken partijen een toelichting gegeven over de voorgestelde en mogelijke ontwikkelingen. De avond werd afgesloten met een presentatie door de architect van het plan.

Serene rust
In de toekomst moet het park Glorieux blijven zoals het nu ook is: een serene plek om je terug te trekken, te wandelen of te ontspannen. „Alleen de ambitie om aan De Donge, in het deelgebied ‘Akkers-Oost’ 80-100 appartementen te realiseren lijkt niet aan te sluiten bij de ambitie om cultuurhistorische en ecologische waarden te behouden en om het park een serene plek te laten zijn.”, stelde Van der Aa. Het CDA is benieuwd hoe dit anders kan worden ingevuld en diende daarom een amendement (voorstel tot wijziging) in. Samen met de andere fracties in de gemeenteraad wil het CDA onderzocht hebben of de verdichting ook aan de andere kant van De Donge kan plaatsvinden, en in Akkers-Oost kan afnemen.

Trapveldje behouden
In de visie wordt gesuggereerd om het huidige trapveldje, gelegen aan de Beneluxlaan, nabij de Donge, te bebouwen met een vrijstaande woning of twee-onder-een-kap woning. Jacques van der Aa: „Het vormt juist een mooie verbinding met de naastgelegen gebieden en functies zoals het park en De Donge.” Het CDA wil daarom graag in beeld gebracht hebben wat de mogelijkheden zijn voor het behouden van het huidige trapveldje. Samen met de VPD diende zij hiertoe een amendement in.

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Of wilt u de visie lezen? Dan kunt u ons mailen via [email protected] of appen naar 06 - 200 402 95.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.