CDA pleit voor betere leningen voor levensloopgeschikte woningen
In december 2023 heeft het CDA een verzoek aan het college van burgemeester en wethouders (motie) ingediend om onderzoek te doen naar de Blijverslening. Het is een van de actiepunten uit het CDA-verkiezingsprogramma. Met de Blijverslening kunnen inwoners financiering krijgen voor het aanpassen van hun woning om die levensloopbestendig te maken. Afgelopen raadsvergadering besprak de gemeenteraad de uitkomsten van het onderzoek naar de voor- en nadelen van een dergelijke lening.
Blijverslening
Zo lang mogelijk blijven wonen in uw huis en in de buurt waar u veel mensen kent. Dat willen we allemaal. Soms is het nodig om het huis daarvoor aan te passen, zodat men comfortabel en veilig kan blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan een badkamer voorzien van alle gemakken of het creëren van een slaapkamer op de begane grond. Met de Blijverslening kan een huis levensloopbestendig gemaakt worden. In de Woonzorgvisie is opgenomen dat meer woningen levensloopgeschikt moeten worden. Momenteel is slechts 10% van de woningvoorraad in Dongen echt levensloopgeschikt. Daarom heeft het CDA gevraagd te onderzoeken of een Blijverslening voor de gemeente Dongen een goed middel hiervoor is. Dit verzoek (motie) werd ingediend samen met de VPD en D66.
Andere leningen beter
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de Blijverslening maar beperkt succesvol is in de buurgemeenten die de lening al aanbieden. Twee andere leningen blijken succesvoller te zijn. Dit betreft de Stimuleringsregeling en de Verzilverlening. Een ‘Stimuleringslening’ mag zowel gebruikt worden voor het levensloopbestendig maken als voor het verduurzamen van een woning. Soms heet zo’n lening ook wel een ‘lening toekomstbestendig wonen’. Met de Verzilverlening gebruik je de overwaarde van je huis om je woning te verduurzamen of op te knappen.
Doel belangrijker dan middel
CDA-fractievoorzitter Stijn Sips: „De Blijverslening is voor het CDA een middel om het doel van meer levensloopgeschikte woningen te kunnen bereiken. We realiseren ons dat er meerdere middelen zijn die tot ditzelfde doel leiden. Gezien de beperkte ervaringen met de Blijverslening in buurgemeenten kunnen wij ons erin vinden om in te zetten op andere leningen die ook meer levensloopgeschikte woningen stimuleren, zoals de Stimuleringslening en de Verzilverlening.”
Vervolgstappen
De Stimuleringsregeling en de Verzilverlening worden aangeboden door de Stichting Volkshuisvesting Nederland (SVn). Gemeenten die hiermee samenwerken moeten in een verordening vastleggen voor welk(e) doel(en) en doelgroep de betreffende lening is bedoeld en onder welke voorwaarden de lening wordt verstrekt. Het college gaat nu aan de slag met het opstellen van een verordening voor een of voor beide vormen van leningen. De gemeente moet ook geld inleggen om deze leningen mogelijk te maken. Het is aan de gemeenteraad om hierover te besluiten.
Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Dan kunt u ons mailen via [email protected] of appen naar 06 - 200 402 95.