CDA tevreden met legalisatie huisvesting arbeidsmigranten Vaartweg 14
Het CDA Dongen - ‘s Gravenmoer heeft in de raadsvergadering van 19 september positief gestemd over de legalisatie van de huisvesting voor arbeidsmigranten bij Jong Fruit BV aan de Vaartweg 14. Met het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan is de huidige situatie, die al sinds 2019 bestaat, planologisch ook geregeld.
Huisvesting binnen bestemmingsplan
Jong Fruit BV, dat sinds kort deel uitmaakt van een Spaanse onderneming SurExport, richt zich op de (inter)nationale markt op het jaarrond telen en beleveren van o.a. aardbeien en bramen. Sinds 2019 verblijven er arbeidsmigranten in zes units op de locatie Vaartweg 14. De units stonden deels buiten het bouwvlak van het bestemmingsplan, waardoor de huisvesting niet helemaal volgens de regels uit het oude bestemmingsplan mogelijk was. Met dit nieuwe bestemmingsplan is dat nu rechtgezet. De behoefte aan arbeidsmigranten is volgens het CDA duidelijk. De onafhankelijke adviezen van de Stichting Agrarische Adviescommissie Bouwaanvragen (AAB) laten zien dat het bedrijf deze medewerkers nodig heeft om jaarrond te telen. De units zijn ingericht voor 60 medewerkers.
Regels en veiligheid
In 2022 heeft de gemeenteraad nieuwe regels vastgesteld ten aanzien van het huisvesten van arbeidsmigranten. Het CDA is voorstander van het beperken van huisvesting voor (tijdelijke) arbeidsmigranten in de wijken van onze gemeente. In de nieuwe regels uit 2022 is daarom huisvesting aan de rand van de kernen en van bedrijventerrein mogelijk gemaakt. Het CDA is ook van mening dat de huisvesting van arbeidsmigranten menselijk en veilig moet zijn. Hier ligt een verantwoordelijkheid bij werkgevers en de uitzendbranche. Ook voor de situatie aan de Vaartweg 14 heeft het CDA, bij monde van raadslid Jacques van der Aa, benadrukt dat de units moeten voldoen aan de gemeentelijke regels voor huisvesting, hygiëne en veiligheid. Huisvesting moet daarom voldoen aan de normen van Stichting Normering Flexwonen. Namens het college gaf wethouder De Jong aan dat de gemeente hier met periodieke controles op toeziet.
Vragen over situatie
CDA-er Van der Aa vroeg zich wel af hoe het mogelijk is dat er al vijf jaar arbeidsmigranten worden gehuisvest op een plek waar dat volgens het oude bestemmingsplan eigenlijk niet toegestaan was. Om diverse redenen, zoals wijziging van de bebouwing op het bouwvlak, heeft de procedure een lange tijd gevraagd. Maar wel met perspectief van vergunbaarheid volgens de beleidsregel tijdelijke huisvesting.
Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Dan kunt u ons mailen via [email protected] of appen naar 06 - 200 402 95.