Mag tweedelijnsbebouwing nu wel of niet?
Het college van burgemeester en wethouders staat niet te springen om medewerking te verlenen aan wonen-achter-wonen-situaties. Ook wel ‘tweedelijnsbebouwing’ genoemd. Althans als we het recent vastgestelde toetsingskader voor woningbouwinitiatieven moeten geloven. In de beantwoording van schriftelijke vragen die het CDA over dit onderwerp stelde, werd duidelijk dat dit een misverstand betreft. Wethouder Kees de Jong gaf aan in beginsel wél bereid te zijn om medewerking te verlenen aan ‘tweedelijnsbebouwing’, maar dat het altijd maatwerk betreft.
Wonen-achter-wonen-situaties
In de nieuwe woonzorgvisie is vastgelegd dat er flexibeler moet worden omgegaan met gemeentelijke kaders om zo de mogelijkheden voor woningbouw te vergroten. Het gaat dan bijvoorbeeld over de mogelijkheden vergroten om woningen te splitsen of om op eigen terrein een extra woning te bouwen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit vastgelegd in een toetsingskader. In dit toetsingskader is nu echter opgenomen dat er in beginsel geen medewerking wordt verleend aan wonen-achter-wonen-situaties. Dit houdt in dat er geen toestemming wordt verleend aan bouwen in de tweede lijn. Bouwen in de tweede lijn houdt in dat je een woning bouwt achter een hoofdgebouw, waar ook al gewoond wordt. Het college vindt dat nieuwe woningen logisch vindbaar en bereikbaar moeten zijn vanuit de openbare ruimte. Het college stelt dat er in beginsel niet meegewerkt wordt aan situaties waar nieuwe woningen ten opzichte van de openbare ruimte achter andere, bestaande woning(en) en/of bergingen zijn gelegen.
Raadsvragen
De fractie van het CDA had over de gang van zaken hun bedenkingen. Daarom heeft CDA-fractievoorzitter Stijn Sips schriftelijke vragen aan het college hierover gesteld. Daaruit kwam naar voren dat het een misverstand betreft om te stellen dat er in beginsel geen medewerking verleend wordt aan wonen achter wonen situaties. Daarom vroeg Sips in de raadsvergadering van donderdag 19 september om duidelijkheid: „Is het college nu wel of niet bereid om medewerking te verlenen aan tweedelijnsbebouwing?” In de beantwoording gaf wethouder Kees de Jong (Bouwen & Wonen) aan dat men wel bereid is om mee te werken aan tweedelijnsbebouwing, mits er aan de voorwaarden in het toetsingskader wordt voldaan.
Positief antwoord
Sinds 2021 is er voor 31 adressen een initiatief over wonen achter wonen ter beoordeling aan de gemeente voorgelegd. Daarvan zijn 5 adressen als mogelijk beoordeeld, 5 adressen als mogelijk onder voorwaarden. De overige 21 adressen zijn als niet wenselijk beoordeeld. Het CDA is blij dat het college nu een andere houding aanneemt ten aanzien van tweedelijnsbebouwing. Immers is er afgesproken om het gemeentelijk beleid te verruimen en niet om het te vernauwen. Wel deed Sips nog de oproep om het toetsingskader dan ook echt te herschrijven, zodat alle twijfel wordt weggenomen. Op die manier is het voor alle particuliere initiatiefnemers duidelijk en kunnen we werken aan onze woningvoorraad.
Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Dan kunt u ons mailen via [email protected] of appen naar 06 - 200 402 95.