08 december 2024

„Nieuw vergadermodel moet leiden tot een politiek dichter bij de inwoner”

Het CDA is blij met het invoeren van een nieuw vergadermodel voor de gemeenteraad. Afgelopen raadsvergadering sprak de gemeenteraad haar steun uit voor het vergadermodel. Het doel: een efficiëntere manier van besluitvorming én meer betrokkenheid bij inwoners. De gemeenteraad besluit op 12 december definitief over de nieuwe werkwijze.

Een nieuwe vergadercyclus
De gemeenteraad van Dongen gaat het “BOB-model” verder uitbreiden. Dit staat voor Beeldvorming, Oordeelsvorming en Besluitvorming. Om deze stappen zorgvuldig(er) te doorlopen gaat de raad werken in een cyclus van zes weken. Elke cyclus worden de stappen van beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming opnieuw doorlopen voor nieuwe raadsvoorstellen. Sinds meerdere jaren vergadert de gemeenteraad in een vierweekse cyclus. Er ontstaat met het nieuwe vergadermodel meer tijd en ruimte om voorstellen uitgebreider te bespreken. Vast onderdeel van de beeldvorming wordt nu ook werkbezoeken van de gemeenteraad.

Oordeelsvorming in commissies
In het huidige vergadermodel vindt de oordeelsvorming (het vormen van een mening) over een raadsvoorstel plaats door de voltallige gemeenteraad. Dit gaat veranderen. De raad gaat werken drie vaste commissies: Fysieke leefomgeving, Samenleving en Bestuur en Middelen. Per commissie nemen namens alle fracties raadsleden deel met betrokkenheid bij / kennis van de thema’s die worden besproken in een commissie. Naast raadsleden mogen voortaan ook burgercommissieleden deelnemen. Deze (burger)leden worden door fracties voorgedragen en door de raad benoemd.

Positieve ontwikkeling
De introductie van een commissiestelsel is positieve ontwikkeling volgens CDA-fractievoorzitter Stijn Sips: „Het CDA had dit vergadermodel al opgenomen in ons verkiezingsprogramma. We hopen zo de politiek doelmatiger en efficiënter te maken. Maar uiteindelijk willen we met dit vergadermodel toewerken naar een politiek die dichter bij de Dongense inwoner komt te staan. Het moet bijdragen aan laagdrempeligheid.”

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Dan kunt u ons mailen via [email protected] of appen naar 06 - 200 402 95.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.