27 mei 2024

Nieuwe Economische visie: belangrijk om ruimte te geven aan lokaal ondernemerschap

Wethouder Ankie de Hoon (CDA) heeft aan de gemeenteraad een nieuwe Economische visie voorgelegd. Deze visie is opgesteld in samenwerking met lokale ondernemers en het onderwijs. Uit de visie is een 10-punten-plan voortgekomen dat duidelijk aangeeft wat er moet gebeuren om de Dongense economie te laten groeien. De gemeenteraad heeft de Economische visie afgelopen donderdagavond besproken. CDA-raadslid Coert van Os is blij met deze gedegen basis om de gemeente Dongen nog beter op de ‘economische’ kaart te zetten.

Van Volume naar Waarde
Dongen moet een aantrekkelijke gemeente blijven waar inwoners fijn wonen, werken en recreëren. Dat vraagt om goede voorzieningen, toekomstbestendige bedrijventerreinen en voldoende vertier in centra en buitengebied. Met de nieuwe Economische visie wordt ingezet op het behouden en versterken van het goede ondernemers- en vestigingsklimaat door te anticiperen op transitieopgaven, zoals duurzaamheid, digitalisering, energie, arbeidsmarkt enzovoorts. Hierbij is samenwerken met de ondernemers cruciaal voor het vitaal houden van het bestaande bedrijfsleven en om te kunnen voldoen aan de lokale behoeften. Om dit te bewerkstelligen is een 10-puntenplan opgesteld.

Lokaal ondernemerschap
„Het CDA wil serieus werk van een economie met ruimte voor lokaal ondernemerschap. Het is meer dan terecht dat de gemeente met lokale ondernemers gezamenlijk optrekt in de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, werkgelegenheid en scholing. De gemeente moet afspraken maken met het bedrijfsleven op basis van wederkerigheid.”, aldus CDA-raadslid Coert van Os in de raadsvergadering. Het CDA is blij met de focus op samenwerken: „Want alleen samen kom je verder. Dit zien we dan ook terug in het ondernemerscollectief SamenDongen, het door ontwikkelen van Leer Dongen Kennen en het samenwerkingsverbanden aanjagen op bedrijventerreinen en in het buitengebied.”, gaf Van Os aan.

Initiëren en faciliteren
De rol van de gemeente blijft beperkt tot het initiëren en faciliteren van de punten uit het 10-puntenplan. „Wat als er een en ander niet goed loopt of vast loopt? Welke sturingsinstrumenten zijn er?”, vroeg het CDA-raadslid zich af. Verder vroeg het CDA aandacht voor het initiëren en faciliteren van ondernemerschap buiten het centrum. De economie draait immers ook op kern- en wijkniveau, zoals op het Europaplein of in Dongen-Vaart. Het CDA mist hier concrete aanknopingspunten in de visie.

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Dan kunt u mailen naar [email protected] of appen naar 06 - 200 402 95.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.