Sigge van der Veek

Personalia:

Sigge van der Veek

Belkmerweg 23

1754 GB Burgervlotbrug

06 22 77 44 22

[email protected]

zie ook profielen op LinkedIn, Facebook en Twitter.

Mijn achtergrond

Mijn naam is Sigge van der Veek, geboren (in 1969) en getogen in Burgervlotbrug, om precies te zijn in de Belkmerweg. In deze Belkmerweg woon ik nu met mijn partner Paulien en onze kinderen Sigge (11), Parel (9) en Pracht (8). En met veel plezier kan ik zeggen. Wij wonen tegenover ons familiebedrijf Fluwel, te midden van verschillende agrarische en toeristische ondernemers, vlakbij Petten en dichtbij het strand. Mijn moeder Wil woont een paar honderd meter verderop, en zij verdient een speciale vermelding in deze introductie omdat zij onmisbaar voor ons is en eigenlijk volledig onderdeel uitmaakt van ons gezin en huishouden. Zowel Paulien als ik werken namelijk fulltime, en dan is het heel erg fijn dat oma altijd in de buurt is voor onze kinderen, en voor ons. Mijn vader Karel van der Veek was bloembollenkweker, en later werkzaam in de bloembollenhandel. Van hem heb ik denk ik mijn ondernemerschap meegekregen, de continue drive om nieuwe dingen te doen, op te zetten, te realiseren. Niet voor niets is mijn motto: “Doen is het nieuwe praten’. Natuurlijk met een knipoog, want juist direct in gesprek gaan met mensen (ook inwoners) is mijn manier van werken. Mensen noemen mij ook wel eens een dwarsdenker.

Opleiding/werk

Na mijn vwo-opleiding in Schagen (nu Regius), ben ik gaan studeren aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen, richting Agrarische Economie en Bedrijfskunde. Een mooie tijd, waarin ik ook Paulien heb mogen leren kennen, een boerendochter uit de Achterhoek! Na mijn studie heb ik mijn broer geholpen met het opzetten van het bloembollenexportbedrijf en bollenwebshop wat later Fluwel is gaan heten. Fluwel staat overigens voor: Flowers Love You, We Enjoy Live. Mijn bedoeling was om dit tijdelijk te doen, maar het bedrijf groeide en bloeide, werd ook mijn passie en ik ben dus gebleven. Naast Fluwel hebben we ook Het Land van Fluwel ontwikkeld, voor ons een nieuwe tak van sport in de toeristische sector. Ik heb mijn werk bij Fluwel steeds gecombineerd met nieuwe studies (Nyenrode, bedrijfskunde en een bestuursopleiding) en bestuurlijk werk voor LTO, CNB, Windunie, omdat ik het belangrijk vind om mijn horizon te blijven verbreden. Stilstand is achteruitgang.

Van ondernemer naar wethouder

Vanuit mijn (neven-)functie raakte ik steeds meer betrokken bij de lokale politiek, toen nog de gemeente Zijpe. Zo heb ik kennisgemaakt met de diverse partijen die actief zijn in onze gemeente en merkte ik dat ik mij het meeste thuis voelde bij het CDA in onze regio. Van huis uit deel ik de waarden van het CDA. De mensen die zich actief inzetten voor CDA Schagen vormen een plezierige groep, uiteindelijk gaat het ook om de persoonlijke klik die je hebt.

Zo geschiedde het dat ik bij de gemeenteraadsverkiezingen in november 2012, ten tijde van de fusie van Zijpe, Harenkarspel en Schagen, op de kandidatenlijst terecht kwam. Op een bescheiden 9e plek: “stem op Sigge voor een ondernemend Schagen”. De verkiezingen verliepen voor het CDA en voor mij best wel succesvol. Direct daarop ontstond de mogelijkheid om wethouder te worden. Een kans waar ik niet lang over na hoefde te denken, en die ik met beide handen heb aangegrepen. Mijn broer Carlos nam het stokje van Fluwel verder alleen over en mijn gezin stond achter mijn keuze. Van fulltime ondernemer naar fulltime wethouder. Best wel een verandering, en ook wel een spanningsveld. Maar tot op de dag van vandaag een keuze waar ik geen moment spijt van heb gehad. Het wethouderschap vind ik een hele mooie en boeiende functie waarin je veel kunt betekenen en bereiken voor alle inwoners en bedrijven in Schagen.

Ruim 5 jaar wethouder

Mijn opgaven lagen op het gebied van verkeer & vervoer, openbare werken, duurzaamheid & milieu, dorpen, kernen en wijken. Als CDA hebben wij onze beloften waargemaakt. Daar heb ik mijn steentje aan mogen bijdragen.

Als wethouder heb je te maken met burgers in plaats van klanten, en met ambtenaren in plaats van je eigen werknemers. En met politieke agenda’s. En een secretariaat die je agenda volplant. Kortom, best wel een ander speelveld. Sommige van mijn vooroordelen over gemeentepolitiek en ambtenaren werden bevestigd, sommige ontkracht. Mijn ondernemersbloed kookte af en toe over, en kroop waar het niet gaan kon.

Ik heb als wethouder steeds mijn eigen morele kompas gebruikt bij het afwegen en nemen van besluiten. Draagt dit bij aan een duurzame groei van Schagen? Daarbij vind ik het lange termijn perspectief belangrijker dan de waan van de dag en de politiek tribune. De ambtenaren waar ik mee heb mogen samenwerken heb ik altijd een grote mate van verantwoordelijkheid maar ook vrijheid gegeven om beleid daadwerkelijk om te zetten in acties. Hopelijk heeft mijn ‘dwarsdenken’ hen geïnspireerd  tot het hier en daar doorberekend van de ambtelijke, soms trage, molen. Want plannen maken is leuk, maar uitvoeren is beter.

Mijn eigen toekomst

De nieuwe verkiezingen staan voor de deur. Vorige keer (november 2012) was het opkomstpercentage 43%, wat erg laag is. Ik zit er nu midden in, en weet dat de verkiezingen belangrijk zijn voor de toekomst van Schagen. Gemeenten krijgen steeds meer bevoegdheden en budget. Denk aan decentralisaties in het sociale domein maar ook aan de Omgevingswet die er aan zit te komen, en waarin burgerparticipatie een belangrijke plek inneemt. Belangrijk is ook de samenwerking met andere gemeenten, provincies en het Rijk. CDA is als landelijke partij in het voordeel ten opzichte van lokale partijen omdat er al diverse lijnen en netwerken liggen.

Ik hoop dat de mensen hebben opgemerkt dat het CDA, naast coalitie genoten PvdA en Wens4U, de afgelopen jaren constructief hebben gewerkt aan een sterker Schagen, voor zowel inwoners, bedrijven en bezoekers (toeristen).

Als je nou vraagt wat mijn persoonlijke ambitie is? Ik wil graag ook na de verkiezingen als wethouder blijven bijdragen aan de ingezette ontwikkeling van onze veelzijdige gemeente Schagen tot een sterke en duurzaam aantrekkelijke gemeente voor inwoners, bedrijven en toeristen. Ik durf die verantwoordelijkheid wel aan en hoop dat ik op uw stem kan rekenen.

Sigge van der Veek, voor een ondernemend Schagen!

Nummer 13 op de lijst 1

 

 

 

 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.