15 juni 2024

CDA Leiden blij met extra parkeervergunningen zorg, scholen en verenigingen

Op 13 juni 2024 heeft de Leidse gemeenteraad gesproken over een aantal uitvoeringsmaatregelen die voort vloeien uit de vastgestelde parkeervisie. Hoewel het geen geheim is dat het parkeerbeleid voor CDA Leiden een gevoelig thema is, hebben wij ook begrip voor de maatregelen op dat gebied die in onze overvolle stad worden genomen.

Eerder heeft CDA Leiden wel aandacht gevraagd voor een drietal onderwerpen, namelijk het parkeren bij woonzorgcentra voor bezoekers en vrijwilligers, het parkeren bij scholen voor personeel en het parkeren bij verenigingen. Ook hebben wij eerder aandacht gevraagd voor de vergunningen voor kampeerauto’s.

Op al deze onderwerpen zien we dat de wethouder tegemoet komt aan onze zorgen. Zo heeft het college besloten dat bedrijven en instellingen maximaal 3 extra werknemersvergunningen kunnen aanschaffen. Het aantal verenigingsparkeervergunningen wordt verdubbeld van 2 naar 4. Zorginstellingen kunnen daarnaast 3 extra zorgparkeervergunningen aanschaffen. Bovendien heeft het college naar aanleiding van vragen van CDA en CU over bezoekers aan zorginstellingen besloten dat ook zorginstellingen waar mensen woonachtig zijn een bezoekersparkeervergunning mogen aanschaffen. Het dubbeltjestarief gaat immers niet gelden bij zorginstellingen en bewoners van zorginstellingen die niet beschikken over een zelfstandig adres kunnen geen bezoekersvergunning aanschaffen.

Wij zijn blij met deze versoepeling van het parkeerbeleid bij zorginstellingen. Of het voldoende is om tegemoet te komen aan de zorgen die ons vanuit woonzorgcentra hebben bereikt moet blijken. Die zorgen betroffen niet alleen bezoekers van zorginstellingen, maar ook vrijwilligers. Zij zijn onmisbaar in deze instellingen en de CDA-fractie hoopt van harte dat het aantal vrijwilligers als gevolg van de strengere parkeermaatregelen niet afneemt.

Dat zal moeten blijken uit de evaluatie die twee jaar na invoering van betaald parkeren voorzien wordt. De CDA-fractie heeft er begrip voor dat het college enige tijd neemt om de effecten van het beleid goed te kunnen beoordelen. Wel hebben wij samen met andere partijen gevraagd om een tussentijdse evaluatie in de tweede helft van volgend jaar.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.