Het CDA pleit ervoor om de schoolkeuzegids voor het primair onderwijs te behouden. Duo-raadslid Tobias Sandoval Garcia: “Leiden is bij uitstek een onderwijsstad. Wij vinden het een basistaak van de gemeente om ouders tijdig attent te maken op het belang van de schoolkeuze. In onze ogen helpt de schoolkeuzegids (jonge) ouders met het maken van deze keuze. Ontzettend jammer dat D66, GroenLinks en PvdA dit niet inzien.”
Gelijke onderwijskansen
Op 17 december bracht de Volkskrant naar voren dat niet migratieachtergrond maar de opleiding van ouders bepalender is voor de toekomst van kinderen. In hetzelfde artikel valt te lezen dat: “schoolprestaties in de vroege jeugd kunnen bepalend zijn voor de latere kansen op de arbeidsmarkt.” De keuze voor de basisschool is dus een belangrijke keuze en eentje waar ouders goed over mogen nadenken. Het CDA vindt dat de schoolkeuzegids voor het PO een positieve bijdrage levert aan deze keuze.
Kleine moeite, groot gebaar
Wat betreft het CDA behoort het verstrekken van de schoolkeuzegids voor het primair onderwijs tot een gemeentelijke basistaak. Sandoval Garcia: “Het maken en verstrekken van de schoolkeuzegids belegt geen onevenredige druk op de financiën en tijd van de gemeente. Terwijl het ouders, zeker diegenen die niet digitaal vaardig zijn, positief helpt bij het maken van de schoolkeuze. Kortom; kleine moeite, groot gebaar.
Het CDA wil bij elke brief van de gemeente (85 brieven per maand) naar de ouders om hun te wijzen op de schoolkeuze, ook de schoolkeuzegids toegevoegd. Nu kunnen ouders de gids alleen digitaal bekijken (in 2018 en 2019 is dit meer dan duizend keer gedaan) of fysiek opvragen.
Sandoval Garcia: “Wij willen dus nog een extra stap van de gemeente. Een stukje meer dienstverlening en service naar de burger kan volgens ons absoluut geen kwaad. Daarnaast leert de ervaring dat fysieke gidsen beter worden gelezen.”
Positieve ervaringen
Niet alleen het CDA maar ook de Leidse schoolkoepels PROO Leiden – Leiderdorp (openbaar onderwijs) en SCOL (bijzonder christelijk onderwijs) beoordelen de schoolkeuzegids voor het PO als positief. De koepels benadrukken dat het jaarlijks leveren van teksten voor de gids, scholen bewust laat nadenken over wat hen speciaal maakt. Daarnaast wordt het attent maken van ouders op de schoolkeuzegids middels de brief als een groot voordeel gezien.
Kosten?
Wethouder Dirks (D66) schrapt de schoolkeuzegids om het astronomische bedrag van 4000 euro vrij te spelen. Tevens zou het ambtenaren tijd schelen. Sandoval Garcia: “Dit College heeft een begroting van 500 miljoen euro. Voor alles en iedereen is er bijna wel een subsidie. Voorbeelden te over waarbij het College niet vies is van duizend euro meer of minder (bijv. verbouwing Stadhuis, het Roomburgerpark, marketingcampagne Leidse TeGOEDbon, Lucas Art Award). Dan vinden wij het wel erg moeilijk te verkroppen dat het College nu opeens 4000 euro voor het basisonderwijs te veel gevraagd vindt.”
Vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Stuur een mail naar ons duo-raadslid Tobias Sandoval Garcia via [email protected]