Meer geld uitgeven dan dat er binnenkomt, leningen laten oplopen, structurele tekorten dekken met incidenteel geld, belastingen verhogen ten behoeve van het stoppen van de gaten in de begroting en maar niet naar de uitgavenkant willen kijken. Om al deze redenen heeft het CDA Leiden tegen de Kaderbrief 20-24 gestemd. De Kaderbrief is de opmaat naar de gemeentebegroting 2021-2024 die binnenkort aan de Raad wordt aangeboden. “In de Kaderbrief stellen we de kaders vast waarbinnen het college de begroting moet gaan opstellen. Dat zijn niet de kaders die het CDA zou gebruiken.” Zo zegt CDA-fractievoorzitter Joost Bleijie.

“Eigenlijk baal ik er van om tegen de kaders te stemmen” zo gaat Bleijie verder, “het is ook niet gebruikelijk en ook niet des CDA’s. Ik ben alleen bang dat we niet anders kunnen. Dit college geeft, ondanks alle waarschuwingen en alle bijsturingsvoorstellen vanuit de oppositie, al jaren veel meer geld uit dan dat er binnen komt. Al jaren staan de uitgaven niet meer in verhouding met de inkomsten. Dat extra geld dat nodig is om alle ambities van het college te kunnen betalen, haalt het college bij de Leidenaar. De belastingen worden flink verhoogd. Ook die van het Leidse bedrijfsleven, nu ook weer door middel van een flinke verhoging van de toeristenbelasting. Als ‘bonus’ kiest het college er nu voor om middels een zogenaamde ‘kasschuif’ noodzakelijke kosten door te schuiven naar toekomstige colleges. De factuur wordt dus vooruitgeschoven. Daarnaast worden de reserves waar we later de leningen van moeten terugbetalen, leeggehaald. Dat is echt slecht nieuws voor de stad.”

Toch was de steun voor de Kaderbrief van het CDA echt niet zo moeilijk te krijgen. “Als het college in de Kaderbrief een aantal bijsturingsmaatregelen had voorgesteld om de structurele tekorten te dekken, dan hadden wij best kunnen instemmen. Maar dat is het grote probleem van dit college. Ze weigert te kijken naar de uitgaven. Ondanks gebrek aan geld moeten de uitgaven (lees: ambities) op recordhoogte blijven. Het college wijt dat gebrek aan geld ook nog eens aan anderen en niet aan haar eigen uitgavenpatroon. De Rijksbijdrage voor Corona, voor het Sociaal Domein en uit het Gemeentefonds zijn te laag. Dat is de wereld op z’n kop: De eigen uitgaven moeten omlaag!” aldus Bleijie.

Op 1 oktober presenteert het college haar begroting. “Het aanbieden van de begroting is altijd een bijzonder moment in het politieke jaar. Of we heel vrolijk worden van de uiteindelijke inhoud dat denk ik niet. De Leidenaar betaalt en door het vooruitschuiven van kosten is de begroting op voorhand al een hypotheek op de toekomst.”

Heeft u vragen of de Kaderbrief, de Begroting of over de gemeentefinanciën, of wilt u het CDA iets meegeven, mail dan naar [email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.