Vacature: voorzitter
CDA Leiden is op zoek naar een nieuwe afdelingsvoorzitter. We willen u van harte uitnodigen om te solliciteren. De functieomschrijving is als volgt opgesteld:
Functieomschrijving afdelingsvoorzitter m/v
De voorzitter:
· beschikt over leidinggevende capaciteiten;
· is in staat om andere (bestuurs)leden te enthousiastmeren;
· kent de statuten en het huishoudelijk reglement van het CDA;
· is in de eerste plaats gericht op het opbouwen en onderhouden van een bloeiende CDA-afdeling;
· is geïnteresseerd in het reilen en zeilen van gemeentelijke politiek;
· is initiatiefrijk en staat open voor nieuwe ideeën;
· is in staat in het openbaar het woord te voeren;
· moedigt anderen aan hun mening te laten horen;
· is gericht op samenwerken met andere bestuursleden, met de fractie, met andere partijen en organisaties;
· is in staat functioneringsgesprekken te voeren met raads- en bestuursleden.
Verantwoordelijkheden van de voorzitter
De voorzitter is een belangrijke schakel in de gemeentelijke afdeling. Hij is het gezicht van de afdeling binnen en buiten de partij. Maar vooral moet de voorzitter de afdeling goed laten functioneren. De voorzitter van de afdeling wordt als enig bestuurslid door de leden ‘in functie’ verkozen. Dat betekent dat de ALV moet stemmen over een nieuwe voorzitter. In de statuten van het CDA wordt vermeld dat de voorzitter bij voorkeur wordt gekozen uit een meervoudige voordracht, dat geeft de leden ook echt iets te kiezen.
In het standaardreglement gemeentelijke afdeling worden de taken van de voorzitter kort beschreven:
“De voorzitter leidt de vergaderingen, regelt de werkzaamheden en zorgt voor de juiste uitvoering van de genomen besluiten, voor zover niet aan anderen opgedragen.”
Daarnaast is de voorzitter het gezicht van het CDA en vertegenwoordigt de afdeling naar buiten toe. Ook neemt de voorzitter het initiatief tot het voeren van functionerings-gesprekken met de fractieleden en de wethouder(s).
De voorzitter heeft de volgende concrete taken:
· De voorzitter bereidt vergaderingen voor en leidt deze, is inhoudelijk op de hoogte van de agendapunten en heeft voor ogen heeft wat het doel is van de bespreking: is er sprake van besluitvorming, opiniering of een eerste verkenning? De voorzitter introduceert onderwerpen en geeft helder de lijnen aan;
· De voorzitter zorgt dat iedereen aan het woord komt. Ook van leden die minder spraakzaam zijn mag een inbreng worden verwacht. De voorzitter schept ruimte voor inbreng en moedigt inbreng aan;
· De voorzitter vat samen wat er besloten is en aan het eind van het agendapunt controleert hij of de aanwezigen het met de conclusies eens zijn.
· Het regelen van de werkzaamheden
· De voorzitter stelt in aanloop naar vergaderingen samen met de secretaris de agenda op. Gezamenlijk houden zij in de gaten welke onderwerpen besproken moeten worden en welke nieuwe ontwikkelingen op de agenda moeten komen te staan.
· Alle bestuursleden zijn samen verantwoordelijk voor de uitvoering van genomen besluiten, daarvoor zijn ze samen bestuur. Niettemin is de voorzitter de eindverantwoordelijke, die tijdens de vergadering samenvat wat besloten is en nagaat of dit besluit voldoende duidelijk is voor iedereen.
Functioneringsgesprekken: zorg voor fractie- en bestuursleden
De voorzitter houdt functioneringsgesprekken met de fractieleden. Het is daarom van belang dat de voorzitter de fractieleden regelmatig aan het werk ziet en dus fractie- en raadsvergaderingen bezoekt. Functioneringsgesprekken zijn in de eerste plaats bedoeld om wederzijds op de hoogte te blijven hoe men het optreden van beide partijen ervaart.
De voorzitter voert ook gesprekken met de bestuursleden: dit kan door middel van het functioneringsgesprek, maar ook informeler door af en toe eens te vragen of bestuursleden het nog naar hun zin hebben, of zij zich thuis voelen in hun taak en dergelijke. Naast informeren kan het nodig zijn bestuursleden te vragen voldoende tijd aan hun taak te besteden en toezeggingen na te komen.
Reageren?
Heeft u belangstelling voor deze vacature? Stuurt u dan een mail naar [email protected]. Vermeld in het onderwerp dat het om de vacature 'voorzitter bestuur CDA Leiden' gaat. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Vacature: penningmeester
CDA Leiden is op zoek naar een nieuwe penningmeester. We willen u van harte uitnodigen om te solliciteren. De functieomschrijving is als volgt opgesteld:
De penningmeester:
o is in de eerste plaats gericht op het opbouwen van een bloeiende CDA-afdeling
o is initiatiefrijk en staat open voor nieuwe ideeën;
o is gericht op samenwerken met andere bestuursleden, met de fractie, met andere partijen en organisaties;
o is zorgvuldig en integer;
o tijdsbesteding is ongeveer 4 uur per week;
o heeft goede financiële kennis
o is in staat een solide financieel beleid te voeren en kosten te bewaken;
o is creatief in het aanboren van nieuwe bronnen van inkomsten;
o beschikt over goede kennis Excel.
Taken en verantwoordelijkheden
Een afdeling kan weinig beginnen zonder voldoende financiën. Een integer penningmeester draagt zorg voor het beheer van de gelden. Als er in de afdeling een dagelijks bestuur is, maakt de penningmeester daar deel van uit. De penningmeester heeft ingevolge artikel 14 standaardreglement gemeentelijke afdeling, de volgende taken:
“De penningmeester heeft het beheer van de gelden en is daarvoor verantwoordelijk. Hij zorgt dat de leden hun contributie, via het CDA-bureau, betalen en boekt alle ontvangsten en uitgaven, de laatste door kwitanties gedekt. Regelmatig wordt door hem aan het bestuur, en jaarlijks aan de algemene ledenvergadering en verantwoording afgelegd van het gevoerde beheer en verslag uitgebracht over de financiële toestand van de afdeling. Het gehele bestuur is verantwoordelijk voor het gevoerde financiële beleid.”
Kascommissie
Om op een goede wijze verantwoording aan de ALV af te kunnen leggen, kan de ALV een kascommissie in stellen. Deze kascommissie controleert de boeken en brengt daar verslag van uit. Ook geeft de kascommissie zo nodig adviezen aan de penningmeester op financieel gebied. De kascommissie bestaat uit twee leden, die ieder twee jaar aanblijven. Jaarlijks wordt door de ALV dus één van de leden nieuw gekozen.
Financieel beleid
De penningmeester is verantwoordelijk voor het financieel beleid van de afdeling. U kunt voorstellen doen met betrekking tot andere bronnen van inkomsten, zoals giften, sponsoring, advertenties in het ledenblad en dergelijke.
De praktische taken van een penningmeester zijn:
o het opstellen van een jaarlijkse begroting en afrekening (jaarrekening) voor de ALV;
o het beoordelen van de financiële gevolgen van voorstellen en besluiten;
o het benaderen van leden die hun contributie niet hebben betaald. Deze taak kan zo nodig worden gedeeld met de andere bestuursleden, als er veel leden moeten bezocht. Een persoonlijke benadering werkt meestal het beste, omdat er meer aan de hand kan zijn dan nalatigheid alleen;
o het verwerken van de ledenlijst;
o het bijhouden van de lopende uitgaven;
o het voeren van een solide financieel beleid;
o na vaststelling van de financiële stukken zendt de penningmeester een kopie aan de provinciale afdeling.
Vacature: algemeen bestuursleden
CDA Leiden is op zoek naar twee algemene bestuursleden. We willen u van harte uitnodigen om te solliciteren. De functieomschrijving is als volgt opgesteld:
Bestuurslid algemeen:
o is gericht op het verder opbouwen en vormgeven van een bloeiende CDA-afdeling
o wil meedenken over en meewerken aan het bereiken van nieuwe doelgroepen
o heeft affiniteit met en aantoonbare ervaring op het gebied van één of meerdere van de
hierboven beschreven rollen
o is initiatiefrijk, proactief en staat open voor nieuwe ideeën
o is gericht op samenwerken met medebestuursleden, fractie, partijleden en externe organisaties
o heeft een duidelijke visie op het CDA en de christendemocratie in de stad
o beschikt over een hands on mentaliteit en houdt van aanpakken
o is competent, zorgvuldig en integer
o tijdsbesteding is ongeveer 4 uur per week
o is beschikbaar voor een periode van vier jaar
Taken en verantwoordelijkheden
De algemene bestuursleden vullen de standaardtaken (voorzitter, penningmeester, secretaris) aan binnen het bestuur. In het nieuwe bestuur zijn er portefeuilles beschikbaar voor onder andere: ledenwerving, ledenbinding, ledenzorg, communicatie, regiobinding, organisatie van algemene politieke activiteiten voor de vereniging, ledenzorg, doelgroepenbeleid en dagelijkse politiek. De verdeling van portefeuilles gaat binnen bestuur in goed overleg.
Het bestuur ziet als uitdaging en taak voor de toekomst om een goede en dynamische invulling van het CDA en de christendemocratie in de stad te geven.
Het bestuur van CDA Leiden is nadrukkelijk op zoek naar leden die vorm willen geven aan de strategie voor de komende jaren en naast besturen vooral ook bereid zijn om zichtbaar en praktisch bij te dragen aan de organisatie van tal van activiteiten voor leden en niet-leden. Een bestuurslid is daarom enthousiast, een aanjager, een kartrekker en heeft naast passie voor politiek en strategie, ook passie voor onze mooie stad Leiden en de vereniging als geheel.