Blog: Steengoed?
Sinds deze zomer heb ik mijn appartement omgeruild voor een nieuw rijtjeshuis in de Triangel. Één van de belangrijkste argumenten voor mij was daarbij dat ik eindelijk over een eigen tuin kon beschikken. Al jaren droomde ik van een groene tuin met veel planten, een strak gazon en een mooi terras met dito loungeset.
Nu ik hier een paar weken woon kom ik erachter dat mijn droom niet gedeeld wordt door veel van mijn medewijkbewoners. Al snel na de sleuteloverdracht zag ik bij een aantal buren de stapels tegels arriveren en niet veel later waren de tuinen omgetoverd tot stenen vlaktes. Ironisch genoeg wil men dan wel nog wat groen hebben en worden er grote dure potten gekocht waarin men planten zet.
Waarom deze verstening van de tuinen? Is het een modetrend? Willen mensen een onderhoudsvrije tuin? Waddinxveen is in dit opzicht niet uniek. Er is sprake van een landelijke trend: de Nederlandse tuin versteend in rap tempo. Dit is om meerdere redenen een slechte zaak:
- Regenwater kan de grond niet in bij hevige buien of periodes met langdurige neerslag. Dit zorgt ervoor dat rioleringen sneller overstromen met alle gevolgen van dien
- Een volledig betegelde tuin zorgt in de zomer voor meer hittestress
- Verschraling van de lokale flora en fauna door het ontbreken van groen
Om dit probleem aan te kunnen pakken is samenwerking nodig tussen de gemeente en inwoners. Uiteindelijk zijn het de inwoners die hun eigen tuin in moeten richten, maar dat vraagt om een gedragsverandering waarbij de gemeente kan faciliteren en stimuleren om deze inrichting zo groen mogelijk te laten zijn. Verder kan de gemeente Waddinxveen zich aansluiten bij het landelijk initiatief Operatie Steenbreek, waarbij bijvoorbeeld de gemeente Alphen a/d Rijn ook lid van is.
Vervolgens is het aan de samenleving om de (tuin)handschoen weer op te pakken!
Ruud Vink
Fractievertegenwoordiger CDA Waddinxveen