27 juni 2024

Raadsupdate week #26

De Gemeenteraad van Waddinxveen kiest in ruime meerderheid voor opvang van vluchtelingen. COA wordt gevraagd die te realiseren op de locatie Vredenburghlaan/Plasweg/IJsermanweg. CDA steunt voorstellen om de gang van zaken jaarlijks te evalueren.

Uitzicht op oplossing problemen voor CPO De Vrijheid aan de Peter Zuidlaan?

Erik Verweij volgt Frans Schwiebbe op als lid van de Gemeenteraad. Met zijn kennis en ervaring kan CDA Waddinxveen weer volop aandacht besteden aan het woningbeleid gericht op voldoende betaalbare woningen.

Via dit bericht houden wij u op de hoogte van de voor het CDA belangrijke punten die zijn behandeld en besloten in één van de Commissies of de Gemeenteraad. Soms bieden we extra toelichting op de motivatie van het CDA op een te nemen of genomen besluit. Dat gaat dan via een link naar een aparte pagina op internet.

Highlights Besluitvormende Raadsvergadering 26 juni 2024

Voor de stukken, moties en amendementen wordt verwezen naar de agenda van de Raad op de site van de Gemeente:

https://waddinxveen.raadsinformatie.nl/vergadering/1233222
Nummers hieronder zijn dezelfde als op de raadsagenda. Woordvoerders binnen de fractie staan hieronder telkens tussen haken achter het onderwerp. Als u vragen heeft, kunt u uiteraard bij hen terecht.

3. Vragenhalfuur raadsleden

Zicht op herstart bouw aan Peter Zuidlaan (Peter Besuijen)

Tijdens de Commissie R&I van 17 april 2024 werd uitvoerig gesproken over de problemen rond de realisatie van het project aan de Peter Zuidlaan. WoonPartners had als partij in dit project besloten om de realisatie van 32 middenhuurwoningen aan de Peter Zuidlaan niet in uitvoering te nemen.

Door de koppeling van de 25 voor CPO De Vrijheid te bouwen woningen aan de 32 huurwoningen van Woonpartners komen de CPO-kopers in ernstige problemen.

De wethouder gaf naar aanleiding van onze vragen naar de stand van zaken aan dat hij verwacht nog voor het zomerreces een oplossing te kunnen melden. Bij die oplossing kunnen de gewenste middenhuurwoningen toch worden gerealiseerd. Dat klinkt als zeer goed nieuws voor alle betrokkenen.

5. Toelating Erik Verweij als nieuw gemeenteraadslid

Het vertrek van Frans Schwiebbe leidde natuurlijk tot een lege stoel bij de raadsfractie van het CDA. Tijdens de raadsvergadering werd Erik Verweij beëdigd en daarmee toegelaten tot de raad. Uiteraard is de fractie en het bestuur blij dat Erik bereid is deze zetel in te nemen. Erik weet als commissielid de weg binnen de raad en brengt veel kennis en ervaring mee op het terrein van ruimtelijke ontwikkeling. Na de beëdiging kom Erik zijn plek gelijk innemen en deelnemen aan het overleg.

7. Definitieve locatie voor Duurzame Vluchtelingen (Bastienne Prins)

In verschillende stappen heeft het college en de raad het punt bereikt dat besluiten kunnen worden genomen over het inrichten van een centrum voor de opvang van vluchtelingen. Vooruitlopend op de komst van de Spreidingswet namen gemeenten in de veiligheidsregio het initiatief om plannen te maken voor gezamenlijke tijdelijke opvang van vluchtelingen. De Spreidingswet leidde tot een verhoging van het aantal op te vangen personen (naar 195), maar veranderde verder weinig aan de opzet.

De locatie van het centrum heeft binnen de gemeente regelmatig geleid tot heftige reacties. Naast inwoners die steun uitspreken zijn er ook inwoners die verzet aantekenen. Soms persoonlijk en soms in de vorm van petities.

Het proces om te komen tot een locatie is goed verlopen. Er werden tijdens het besluitvormingsproces weliswaar enkele correcties aangebracht, maar uiteindelijk kunnen de stappen om te komen tot de locatie door iedereen goed worden gevolgd. De locatie Vredenburghlaan/Plasweg/IJsermanweg, met ontsluiting aan de IJsermanweg, is uiteindelijk de beste locatie en ligt nu voor ter besluitvorming. Daarbij zullen ook een 30-tal flexwoningen voor spoedzoekers worden gerealiseerd. Deze woningen worden mogelijk deels betaald door het landelijke COA.

Het CDA staat achter de komst van de vluchtelingenopvang. Daaraan zijn wel een paar aanvullende voorwaarden gesteld, die aan het college worden meegegeven in de vorm van moties en amendementen:

  • Veel zaken rond de inrichting moeten worden uitgewerkt. De raad vraagt vooral aandacht voor de veiligheid van omwonenden en van de vluchtelingen zelf (bv verkeer). De raad wil dat omwonenden bij de plannen worden betrokken.
  • Jaarlijks moet de gang van zaken worden geëvalueerd. Het gaat daarbij om een brede evaluatie waarbij ook omwonenden worden betrokken. Op basis van de evaluatie kunnen aanpassingen worden gedaan of aanvullende maatregelen genomen.

Na uitvoerige discussie is het licht voor de verdere ontwikkeling op groen gegaan. Gelet op het belang heeft het CDA gevraagd om een hoofdelijke stemming. Daarbij spreken de raadsleden individueel uit of zij voor of tegen zijn. De fractie van WeWa stemde tegen. Alle inwoners ontvangen van de gemeente een brief waarin het besluit wordt gemeld en uitgelegd.

Agendapunten 8 (Peter Besuijen)

Bestemmingsplan Noordeinde 124-128 - hamerstuk

Agendapunten 9 (Peter Besuijen)

Bestemmingsplan Heggewinde 22a - hamerstuk

Op de plek van de vroegere Bethelschool aan de Heggewinde verschijnt een complex van 30 appartementen en ruimte voor maatschappelijke voorzieningen. Het CDA is blij dat met de 9 nieuwe sociale huurwoningen die daar onderdeel van zijn. En misschien is het mogelijk in het complex een kinderopvang te realiseren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.