Foto's website Kieslijst
11 juli 2024

Beschouwing CDA Kadernota!

Voorzitter,

Een totale bezuinigingsopgave van 17 miljoen, dat is bijna 1000 euro per huishouden… en dat als we doen wat we blijven doen, en nog niet eens wat we nog moeten doen.

Een kaasschaaf van dit formaat is er niet.

Deze bezuiniging is echt verre van realistisch, daar is echt iedereen het mee eens. Maar alleen klagen is verre van een oplossing! Niet klagen maar dragen en bidden om kracht aldus de wijze raad van mijn oma destijds.

Naast dialoog met landelijk, zo ook met onze CDA-fractie, moeten we echt ook zelf verantwoordelijkheid nemen!

Dit doen we samen op 3 sporen:

1:

Sturen op Lokale financiën, pas op voor afbraakbeleid waarschuwt het CDA, wees zuinig wat is opgebouwd, we moeten samen keuzes maken!

2:

Sturen op inzet van de Gemeenschappelijke regelingen, zoals efficiënter inkoopkader Jeugd en sociaal vindt het CDA.

3:

LEF – Lobby voor Evenwichtige Financiering

Knaken bij taken, stevige gesprekken met Den Haag, aangesloten bij raden in verzet en ook als CDA lobbien we bij onze landelijke fractie. Een rechtszaak tegen Den Haag is ook niet op korte termijn geregeld.

Afgelopen periode meer dan een miljoen uitgegeven aan fonteinen en bruggen. Had dit achteraf anders gemoeten?

Om beter financieel vooruit te kijken, zouden wij graag de verwachte kapitaallasten alvast inboeken voor komende jaren voor bijv onderwijshuisvesting.

FTE en loonkosten hebben ook grote impact op kosten van de eigen organisatie, we hebben deze niet terug kunnen vinden in voorgaande risicoparafen? Het CDA vraagt zich af: Hebben we zitten slapen?

Zwijndrecht kan niet op pauze gezet worden totdat we weer groene cijfers schrijven.

De begroting moet sluitend zijn. Anders verzanden we onder curatele, OZB sky high en alle subsidies van de baan. Een worst nightmare voor onze Zwijndrechtse samenleving!

Voorgaande jaren was meekoppelkans het toverwoord, wat het CDA betreft is het nieuwe toverwoord: Basiskwaliteitsniveau, goed is echt goed genoeg!

Ook kunnen we wat het CDA betreft grote projecten temporiseren die in de initiatieffase en definitiefase zitten, kijkt u zelf maar eens;

We moeten ook realistischer gaan vergelijken in de kadernota en begroting, problematiek is echt anders in Zwijndrecht dan in bijv Noordwijk als welvarende woongemeente met hoge inkomens!

Waarstaatjegemeente heeft hiervoor een diversiteit aan typen gemeentes, Zwijndrecht betreft type B: gemeente met sociale en economische uitdagingen: laag gemiddeld inkomen en grote afhankelijkheid sociale uitkeringen.

Middels deze typen is daar financieel efficienter in bij te sturen.

Vanuit het CDA de suggestie deze typen gemeenten met vergelijk over te nemen in de kadernota en begroting.

Kaders voor de begroting…

Bezuinigingsmogelijkheden maken inhoudelijk geen deel uit van deze kadernota, daar gaan we het met elkaar over hebben op 17 september, samen onderweg naar de begroting!

Overigens zijn er ook gemeenten die reeds hun inwoners betrekken bij bezuinigingskeuzes, door een club van 100 of online, wat het CDA betreft een goed idee!

Nog iets over gespreide verantwoordelijkheid:

Reeds eerder hebben wij de motie rolduidelijkheid ingediend bij bouwprojecten, om de participatie ook goed te regelen dient D66 samen met CDA en anderen hiervoor een motie in, motie en dictum volgt ongetwijfeld vanuit D66, dank daarvoor!

Betreft wonen, dient het CDA de motie “Wonen na zorg” in omdat er gevallen zijn waarin kinderen, zelfs op latere leeftijd, ook na mantelzorg, uit het huis worden gezet na het overlijden van de langstlevende ouder omdat zij niet de officiële huurder van de betreffende woning zijn.

Betreft woningnood dient het CDA graag de motie van D66 woningsplitsen mede in.

Grote zorgen maakt het CDA zich over de SPUK financiering vanuit landelijk voor sport, dit oormerk op geld gaat verdwijnen, het sportaanbod Zwijndrecht moeten we waarborgen. Zwijndrecht loopt achter met landelijk. Na prinsjesdag komen we hierop terug!

Nog iets over Klantvriendelijkheid en bereikbaarheid,

Vorige keer hebben ook wij de motie Gemeentegids ingediend…

Deze is unaniem aangenomen, uitvoering heeft u niet waar kunnen maken. De gemeentegids is weg en u heeft hier opeens 30.000 voor nodig.

De motie waarin staat:

Oplevering na de aanstelling van de nieuwe burgemeester, maar voor 1 juli 2024.

Geen gemeentegids, maar er waait een nieuwe wind en een nieuwe burgemeester!

Voorzitter, in de trend van de “CDA-moties voor geen geld”, doen wij u de suggestie om de wacht en keuzemenu’s bij telefonisch contact met de gemeente te laten inspreken door onze nieuwe Burgemeester en evt portefeuillehouders. Mocht u daar een motie voor nodig hebben, laat het dan even weten.

 

Voorzitter, alle wijsheid gewenst namens het CDA

Johan Limberger

fractievoorzitter

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.