Het CDA is erg geschrokken dat het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen dicht moeten. Dit is heel erg: Voor de patiënten die nu worden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis, voor de familieleden en mantelzorgers van de patiënten. Voor de mensen die er werken en hun baan verliezen. Dit had voorkomen moeten worden. Het CDA wil dat de minister meer regie gaat nemen zodat dit niet meer zo kan gebeuren.

Er wordt gesproken over een doorstart voor de IJsselmeerziekenhuizen. Daar is het CDA een groot voorstander van, want ook de bewoners in de regio Lelystad, Urk en de Noordoostpolder verdienen goede zorg dichtbij.  Zeker als het om spoedeisende basiszorg en acute verloskunde gaat. Urk heeft het hoogste geboortecijfer van Nederland en in Lelystad wonen veel kwetsbare ouderen met chronische problemen. Flevoland is bovendien een groeiregio. En zorg hoort mee te groeien en niet te krimpen. Het CDA vindt dat het behoud van minimaal deze functies noodzakelijk zijn voor de leefbaarheid en ontwikkeling van  de regio.

Het CDA heeft veel vragen richting minister Bruins voor Medische Zorg:
- Want deelt de minister dat er weliswaar nog steeds aan de 45-minutennorm wordt voldaan, maar dat voor een groot aantal inwoners de aanrijtijden kritisch worden?
- Wat is het oordeel van de inspectie over de kwaliteit van zorg die overblijft als ziekenhuiszorg in Lelystad verdwijnt?
- Wijst de inspectie er net als in 2009 op dat het voor de herstel/overlevingskansen bij een aantal aandoeningen zoals hartfalen, zeer wenselijk is de aanrijtijden zo kort mogelijk te houden?
- En dat daarom het voortbestaan van  ziekenhuiszorg in Lelystad noodzakelijk is? Zo nee, wat is hierin veranderd?
- Op welke wijze is gegarandeerd dat de elektronische medische dossiers bewaard blijven bij het faillissement van een ziekenhuis en ze beschikbaar blijven voor behandelaars?
- En hoe bewaakt de minister dat bij de beide faillissementen zo veel mogelijk van het kapitaal binnen de zorg blijft?
- Welke rol neemt het College Sanering Zorginstellingen hierin?

De situatie rond de IJsselmeerziekenhuizen is acuut, maar helaas niet uniek. De zorg in meerdere regio’s van Nederland staat onder druk. De afgelopen maanden volgden negatieve berichten over sluiting van ziekenhuisafdelingen, huisartsenposten, en spoedeisende hulpposten buiten de Randstad. In het belang van de leefbaarheid van de regio moeten we de basiszorg juist versterken. Het CDA vindt namelijk dat alle bewoners van Nederland recht hebben op goede zorg die beschikbaar, betaalbaar én bereikbaar is. Hier moet echt meer actie op ondernomen worden om ongelukken te voorkomen. Daarom heeft het CDA tijdens de begrotingsbehandeling van Zorg aangekondigd dat het CDA met een initiatiefnota komt met concrete voorstellen voor betere zorg in de regio’s.

Het CDA zet zich in voor een land dat we door willen geven. Dat is in ieder geval geen land waar er twee soorten zorg zijn: Randstad-zorg en regio-zorg. Goede zorg moet voor alle inwoners van Nederland beschikbaar, betaalbaar én bereikbaar zijn.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.