Vandaag is bekend gemaakt dat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt samen met Renske Leijten (SP) winnaar zijn van de prijs ‘Politieke prestatie van het jaar 2019’, wegens hun volhardende inzet om recht te doen aan duizenden ouders waarbij de kinderopvangtoeslag onterecht is stopgezet door de Belastingdienst. De ruim 25.000 leden van het EenVandaag-opiniepanel kozen deze prestatie uit vijf genomineerden.
Pieter Omtzigt: “We staan in dit dossier helaas pas aan het begin van een oplossing. Na heel veel vragen kwam er een stukje van de waarheid boven tafel. En die is schokkend in deze zaak. De CAF-11 zaak is bovendien nog maar een stukje van het topje van de ijsberg. We zijn er nog lang niet. Voor mij staat deze waardering allereerst symbool voor het doorzettingsvermogen van de vele gedupeerde ouders zelf. Er is de afgelopen jaren een collectief ontstaan dat is blijven knokken om ouders te helpen wiens leven in puin ligt door een onrechtmatig handelende overheid. Ondanks zeer gebrekkige informatievoorziening en tegenwerking. Dat collectief bestond uit zes mensen, waaronder advocate Eva González Pérez, journalisten van RTL en Trouw Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis, mijn collega Renske Leijten en natuurlijk de anonieme klokkenluider die dreigde ontslagen te worden.”
Hij vervolgt: “Voor deze mensen is het vertrouwen in de overheid en de Belastingdienst compleet verdwenen. En niet alleen bij de Belastingdienst. Denk ook aan andere uitvoeringsorganisaties, zoals het CBR of het UWV. Mensen lopen vast in systemen, regels en bureaucratie. Helaas moeten de problemen eerst helemaal op tafel komen, voordat we aan een echte oplossing kunnen werken. Ik zie het als mijn taak als volksvertegenwoordiger om te zorgen dat dingen die mis zijn gegaan, recht worden gezet. Ik heb gezegd dat ik de regering scherp controleer en dat zal ik blijven doen. De toekenning van deze prijs zie ik als een erkenning voor dat werk. En als aanmoediging om door te gaan. Vooralsnog heeft geen enkele ouder, niet in CAF-11, niet in andere zaken, compensatie ontvangen. Wel zwartgelakte dossiers.”
Hoe de prestatie op de website van EenVandaag wordt omschreven, ziet u via deze link. Hieronder enkele reacties uit het opiniepanel:
De woorden 'doorzettingsvermogen' en 'volharding' worden meermaals gebruikt door mensen die hebben gestemd op het op de kaart zetten van de toeslagenaffaire. Veel mensen zijn boos dat burgers door de overheid als fraudeurs zijn bestempeld, en zijn 'opgelucht' dat er politici zijn die daartegen blijven strijden: "Dit debacle is niet goed voor het vertrouwen in de politiek, maar sommige Kamerleden bewijzen dat er ook politici zijn die heus wél voor de gewone man opkomen."