Economie
Een sterke en eerlijke economie
De economie en arbeidsmarkt veranderen continue en beide zijn onlosmakelijk verbonden met onderwijs. Dat betekent dat inwoners moeten kunnen profiteren van een goed economisch klimaat en dat iedereen de kans krijgt om met zijn talenten een eerlijk inkomen te verwerven.
Lokaal ondernemerschap stimuleren
CDA Noordenveld werkt aan een eerlijke economie en stimuleert meer ondernemerschap. Dat betekent ook rekening houden met leefbaarheid en de leefomgeving. Ondernemers (van zzp’er, MKB’er, boer tot detailist) gaan dan ook niet alleen voor eigen winst, maar werken waar dat kan samen met onderwijsinstellingen en overheden. Kortom, wij willen goed zorgen voor wat van waarde is, de economische aantrekkingskracht en ontwikkeling stimuleren en de werkgelegenheid laten groeien. Met name groei van het MKB zien wij als een uitdaging en zien mogelijkheden om op een aantal lokaties (bv. Magista en Gemeentewerf) nieuwe bedrijven te starten.
Samenwerking tussen gemeente en ondernemers
Wij staan voor een meer intensieve samenwerking tussen gemeente en ondernemersverenigingen, zoals de OCN, Zakenkring en de Ondernemingsvereniging Grote Markt in Norg, om de ruimtelijke en economische kwaliteit van de bedrijventerreinen en winkelcentra te concretiseren en te verbeteren. Tevenszijn wij sterk voorstander van het huidige BIZ-model (Bedrijven Investerings Zone) voor Roden en Peize en kijken naar mogelijkheden voor uitbreiding.
Beter vestigingsklimaat en meer innovatie
Wij vinden dat de gemeente ondernemende, vernieuwend-duurzame agrarische bedrijvigheid en MKB (midden- en kleinbedrijf) zodanig moet faciliteren dat het aantrekkelijk wordt om uit te breiden of zich hier te vestigen; zowel vanuit het oogpunt van ruimte geven aan innovatieve technologieën/producten als het creëren van (andersoortige) werkgelegenheid.
Voor het CDA is het belangrijk dat de gemeente met het midden- en kleinbedrijf (MKB) afspraken maakt op basis van wederkerigheid. De gemeente moet en zal afspraken over investeringen in innovatie en duurzaamheidsmaatregelen stimuleren.
Noordenveld moet voor bedrijven en ‘start-ups’ een aantrekkelijke vestigingslocatie zijn. Een goed vestigingsklimaat bestaat uit een mix van grote en kleinere bedrijven. De gemeente moet met een brede blik blijven kijken naar startende innovatieve ondernemers. Het bieden van (bestaande) bedrijfsverzamelgebouwen en flexibiliteit op het gebied van ruimtelijke ordening kan de aantrekkingskracht vergroten. Wij willen de gemeente bewegen meer vanuit kansen te denken en minder vanuit regelgeving. Het ondernemersklimaat in onze gemeente is gediend met een klantgerichte benadering, waarbij een ondernemer met plannen door één klantmanager van het ‘Ondernemersloket’ wordt begeleid. Het ‘Ondernemersloket’ is onderdeel van het Omgevingsloket (zie: Wonen).
Rodens winkelcentrum als kloppend hart voor de regio
Roden heeft een ‘centrumfunctie’ voor de gemeente Noordenveld, met een uitgebreid industriegebied en een groot aantal winkels. Het dorp is met bijna 15000 inwoners de vijfde plaats van de provincie Drenthe. Wij zien kansen om Roden succesvol te ontwikkelen tot een winkelcentrum met aantrekkingskracht in de regio, dus ook buiten de gemeentegrenzen. Wij zijn ons bewust dat een leefbare gemeente ook bruisende winkelkernen dient te bezitten en dat de aantrekkingskracht van Roden positieve neveneffecten heeft op andere kernen in de gemeente. De magnetische werking van het (verder te ontwikkelen) winkelcentrum in Roden moet resulteren in meer winkelend publiek en toerisme, meer economische groei, een betere leefbaarheid en meer werkgelegenheid in de hele gemeente, met name Norg en Peize.
Gevarieerd winkelaanbod
Het winkelaanbod moeten we met name richten op diversiteit en dient aan te sluiten bij het karakter van de verschillende kernen. Onze inwoners kunnen met behulp van goede communicatie nog meer overtuigd worden dat lokaal kopen een lokale economie mogelijk maakt. Een economie waarvan inwoners, verenigingen en stichtingen kunnen profiteren en er zo een bloeiende samenleving wordt gecreëerd.
Wij vinden dat we ruimte kunnen bieden aan ondernemers op bedrijventerreinen die alleen verkopen via internet. Dit geeft nieuwe kansen en winkelcentra kunnen zich richten op een goede mix tussen grootwinkelbedrijven, ‘local hero's’, cultuur, recreatie en horeca. Het CDA wil dat leegstaande winkels, bedrijfsgebouwen of overheidspanden worden gebruikt om startende en kleine ondernemers te huisvesten, zoals eerder aangegeven. Ook de optie om bedrijfsruimtes om te zetten in woningen moet hierbij worden meegenomen.
Horeca
Wij willen de zogenaamde ‘daghoreca’ meer fysieke ruimte bieden, zeker in het licht van COVID. Te denken valt aan het gebruik van (meer) gemeentelijke gronden in de verschillende kernen. Ook dienen feestelijke initiatieven, zoals bijvoorbeeld Kerstmarkten, gestimuleerd te worden. Nu Veenhuizen op de erfgoedlijst van UNESCO is geplaatst, stellen wij een ruimer aanbod van hotelcapaciteit voor in de gemeente. Om het drugsgebruik tegen te gaan, dienen er goede afspraken tussen gemeente en horeca gemaakt te worden.
Vitale landbouw
Agrarische bedrijven en hun toeleveranciers zijn een belangrijke pijler waarop de economie van Noordenveld mede drijft. We willen een vitale agrarische sector stimuleren, die zorgt voor werkgelegenheid, zowel direct als in de toeleveringsindustrie met een adequaat verdienmodel. Het CDA wil de sector helpen om toekomstbestendig en duurzaam te worden. Het huidige bestemmingsplan is zeer beperkt in mogelijkheden voor ontwikkeling van bedrijven. Dit dient aangepast te worden.