Wie zijn woning wil verduurzamen moet niet direct tegen een ‘nee’ van de gemeente aanlopen. Het CDA is dan ook groot voorstander van een verregaande verruiming van plaatsingsmogelijkheden van zonnepanelen op panden in onze historische binnenstad.

In september vorig jaar werden de eerste stappen voor nieuw te formuleren beleid gezet. Al snel werd duidelijk dat een meerderheid van de raadsfracties graag een verruiming zagen op voorgesteld beleid. Verruiming in de zin dat het plaatsen van zonnepanelen op nog meer panden mogelijk moest worden gemaakt dan de eerste voorstellen vanuit het college.

Middels een extra beeldvormende avond in december is hier over doorgesproken met de gemeenteraad en is door de gemeente een zogenoemde dakvlakkenkaart uitgewerkt. Een dakvlakkenkaart moet in één oogopslag duidelijk maken welke dakvlakken vanuit cultuurhistorisch perspectief goed (groen gekleurd) of minder (rood of oranje gekleurd) geschikt zijn voor de plaatsing van zonnepanelen. Een gemeente als Haarlem werkt al met zo’n dakvlakkenkaart.

Voor het CDA is het van groot belang dat deze dakvlakkenkaart helder is voor inwoners. De gepresenteerde dakvlakkenkaart bij het raadsvoorstel was dat, zo bleek tijdens de raadsvergadering, nu nog niet. Om het voor alle inwoners duidelijk te laten zijn dat er op de rode en oranje gearceerde dakvlakken, onder voorwaarden, ook mogelijk moet zijn om zonnepanelen te plaatsen diende het CDA tijdens de raadsvergadering een amendement in. Dit met het verzoek de kaart hierop aan te laten passen.

“Het is van groot belang dat wij helder communiceren naar onze inwoners wat hun mogelijkheden zijn. De informatie die zij als eerste zien, moet kloppen met de intenties van door ons vastgesteld beleid”. Door het legenda in de gepresenteerde dakvlakkenkaart hierop aan te laten passen kon de onduidelijkheid in het raadsvoorstel worden weggenomen.    

“Het nieuw vastgestelde beleid combineert het maximaal faciliteren van het plaatsen van zonnepanelen zonder voorbij te gaan aan de cultuurhistorische waarde binnen het beschermd stadsgezicht van onze binnenstad. Inwoners die mee willen investeren in onze ambitie klimaatneutraal te worden,  wordt zodoende ruim baan geboden” aldus Marco van Zandwijk.

Het voorstel tot aanpassing vanuit het CDA is unaniem aangenomen.

Lees ook het verschenen nieuwsbericht in de Culemborgse Courant.

NB: Inwoners die in de binnenstad wonen moeten voor het plaatsen van zonnepanelen nog wel een omgevingsvergunning indienen. Volledige en kloppende aanvragen voor de plaatsing van zonnepanelen op groen gearceerde dakvlakken worden binnen 10 werkdagen verleend. Zonnepanelen op de oranje en rood gekleurde dakvlakken zijn mogelijk onder voorwaarden. Nodig is dat hiervoor in overleg gekeken wordt naar een maatwerkoplossing.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.