06 juli 2010

Lokale visie op energienetten hard nodig

Dat bepleiten WI-medewerker Hamilcar Knops en CDA-Statenlid Erik van den Oord in Bestuursforum. “Lokale overheden blijven eigenaar van de energienetten”, aldus de auteurs. “Dat vraagt om een (her)bezinning op de strategie van de netwerkbedrijven en de rol van de overheidsaandeelhouders.” Zeker nu de rechter onlangs een gedeeltelijke streep heeft gezet door de verplichte splitsing van de energiebedrijven. In het artikel geven Knops en Van den Oord een aanzet voor zo’n nieuwe strategie.
Lees hier het artikel in Bestuursforum. \r\n\

Mede op initiatief van het CDA is er in Nederland voor gekozen dat de energienetwerken en de netbeheerders eigendom van de overheid blijven. Hoewel de netwerkbedrijven sterk zijn ingekaderd door wet- en regelgeving, kunnen de aandeelhouders toch invloed uitoefenen op de koers. Dat vraagt om visie van de overheidsaandeelhouders: hoe dienen ze het publiek belang in deze sector? Op die vraag gaat het artikel in. Kansen liggen er bijvoorbeeld rond de herverkaveling van netwerken en het faciliteren van nieuwe ontwikkelingen zoals decentrale productie. Daar kunnen lokale overheden via ‘hun’ netbeheerder aan bijdragen.

Hamilcar Knops is stafmedewerker van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Hij was een van de auteurs van de WI-studie Energiekeuze(s) belicht uit 2004. Dit rapport gaat in op de verschillende beleidskeuzes voor de inrichting van de elektriciteits- en de gassector in Nederland. Het behandelt onder ander de voors en tegens van verplichte splitsing van energiebedrijven en de rol van de overheidsaandeelhouders.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.