08 februari 2011

Staatssecretaris VWS neemt studie gezondheidszorg in ontvangst

Op dinsdag 8 februari heeft de Staatssecretaris voor VWS mevrouw Veldhuijzen van Zanten de studie "Health Care Reforms in an Ageing European Society with a focus on the Netherlands" van het Centre European Studies (CES) – de denktank van de Europese Volkspartij (EVP) - en het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA in ontvangst genomen. De studie is geschreven door Evert Jan van Asselt, Lans Bovenberg, Raymond Gradus en Ab Klink.
In de studie is een internationaal vergelijking naar de zorguitgaven opgenomen. Hieruit blijkt dat Nederland nu al het meeste besteedt van de EU aan langdurige zorg. Dit ondanks dat in Nederland de echte vergrijzing nog moet komen. Terwijl in Duitsland de kosten voor langdurige zorg oplopen van 1,0% BBP procent in 2010 tot 2,4% BBP in 2060, stijgen de kosten in Nederland van 3,5% naar 8,1%. In de ons omliggende landen wordt veel meer verantwoordelijkheid bij mensen zelf neergelegd. Landen als Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk geven mensen een budget dat ze zelf mogen aanvullen en leggen zo meer verantwoordelijkheid en regie bij mensen zelf.

Als we een houdbare AWBZ willen moet het stelsel niet worden afgestemd op de aanbieder van zorg, maar op de zorgvrager aldus de opstellers. Echte vraagsturing betekent dat mensen een tegoedbon of een voucher krijgen, wanneer ze recht op medische zorg hebben. Omdat in deze systematiek cliënten zelf keuzen kunnen maken, kan meer maatwerk worden geboden zonder veel bureaucratie. Uit de studie blijkt dat dit in Duitsland prima werkt. Dat betekent ook dat scheiden van wonen en zorg essentieel is en ouderen dus mogen bepalen hoe ze willen wonen.

Aan de publicatie wordt op 17 maart door het CES en het WI voor het CDA een symposium in Brussel gewijd, waaraan ook Ab Klink zal meewerken. Belangstellenden voor dit symposium kunnen contact opnemen met Sandra Nieberg, Officemanager WI (tel.:070-3424874).

Lees hier het persbericht

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.