Lokale eigenheid in een globale wereld
In dit tweede Zij aan zij-verdiepingspakket staat het thema ‘lokale eigenheid in een globale wereld’ centraal. Lange tijd geloofden we dat globalisering het einddoel van de menselijke geschiedenis zou zijn en louter vrede en welvaart zou brengen. Maar het ongenoegen groeit en de global village wordt broeierig. Hoe kunnen we globalisering en behoud van lokale eigenheid met elkaar verenigen?
Uit Zij aan zij:
“We leven in een spaghetti-samenleving: alles is met alles vervlochten. Internationale ontwikkelingen hebben veel sneller dan voorheen gevolgen in ons eigen land of zelfs in onze regio. Dat stelt ons voor de vraag hoe we ook in de komende decennia kunnen wortelen en aarden. Dan gaat het niet om utopische vergezichten, maar om de ontwikkeling van een ‘thuis’ en om ruimte voor de ‘menselijke maat’.”
Artikel | ‘Een christendemocratische agenda bij glokalisering’, CDV zomer 2016
Bij de grote opgaven van deze tijd krijgen lokale en regionale overheden enerzijds en supranationale instellingen anderzijds steeds meer zeggenschap. Deze ontwikkeling, ook wel 'glokalisering' genoemd, past goed bij christendemocratische noties als subsidiariteit, menselijke maat en nabijheid, stelt Rien Fraanje.
Lees hier 'Een christendemocratische agenda bij glokalisering'
Artikel | 'Lokale tradities in de global village', CDV zomer 2016
Terug naar de oude grenzen van de natiestaat of zelfs de regio, of vooruit naar meer supranationaal gezag: het is een vals dilemma, meent Haroon Sheikh. Globalisering en behoud van eigen identiteit zijn complementair aan elkaar. Dat geldt zowel voor het Westen als voor het Oosten.
Lees hier het artikel 'Lokale tradities in de global village'
Artikel | 'Globalisering vraagt om regionaal maatwerk', CDV zomer 2016
Globalisering vraagt om regionaal maatwerk van het openbaar bestuur, vinden Richard van Zwol en Boudewijn Steur.
Lees hier ‘Globalisering vraagt om regionaal maatwerk'
Interview | Wim van de Donk: 'Nabijheid en samenwerking als bron van innovatie', CDV zomer 2016
Regio’s zijn de nieuwe aanjagers van economische samenwerking en innovatie, zegt Wim van de Donk in een interview met CDV.
Lees hier 'Nabijheid en samenwerking als bron van innovatie'
Gesprek | Podcast Betrouwbare Bronnen met Jan Peter Balkenende en Wopke Hoekstra
Jan Peter Balkenende en Wopke Hoekstra tijdens de Dag van de Christendemocratie (24 november2018) in gesprek over een nieuwe agenda voor het CDA, of eigenlijk: een nieuwe agenda voorEuropa. Want we kunnen het als Nederland niet alleen:
https://art19.com/shows/betrouwbare-bronnen/episodes/77a92bea-5315-402f-9ea2-f15f8911708f (vanaf 00.04.08)
Uit 'Zij aan zij'
Op zoek naar nieuwe gemeenschappelijkheid
Voor onze toekomst zou dít wel eens de grootste uitdaging kunnen zijn: het vinden van een nieuwe gemeenschappelijkheid. Die mag niet alleen draaien om regels, apparaten en voorzieningen, maar om een samenleving waarin ieder mens zich gekend weet en ieder mens een fundament vindt om bij te kunnen dragen aan het goede samenleven. Het vinden van zo’n nieuwe combinatie van sociale zekerheid, gemeenschappelijke orde en persoonlijke vrijheid is een complexe opgave. Misschien wel even uitdagend als de opbouw van de verzorgingsstaat na de Tweede Wereldoorlog.
Eén ding weten we zeker: de huidige manier van leven, samenleven, besturen en geld verdienen moet veranderen. Het neoliberale idee van ‘vrijheid, blijheid’ en winstmaximalisatie is in instrumentalistische bestuurspraktijken lang dominant geweest. In dat verhaal zijn mensen zelf verantwoordelijk voor geluk en falen en geldt de overheid als een hindermachten moeten maatschappelijke problemen door marktwerking worden opgelost. Dit is geen houdbaar verhaal meer. We lopen met z’n allen tegen culturele, ecologische en economische grenzen aan en daarmee tegen de grens van een draagbaar bestaan. Zo’n verhaal is zo niet vol te houden en blokkeert een samenleving die verder moet en verder wil op weg naar een gemeenschappelijke toekomst.
Het rijkere verhaal is nodig. Het verhaal waarin begrippen als samenwerken, vertrouwen geven, waarderen en verbinden centraal staan. Vanuit de politieke filosofie van de christendemocratie wil dit verhaal klinken. Het verhaal over de mens in zijn gemeenschap,over vrijheid in gelijkwaardigheid en verantwoordelijk burgerschap. Niet óf staat óf markt, niet óf jij óf ik, maar zij aan zij.