04 september 2009

“De nieuwe wereld en de rol van Europa”

Op 3 september organiseerden het WI en uitgeverij Boom een symposium over de levenskracht van Europese idealen n.a.v het verschenen zomernummer en de te verschijnen herfstuitgave van Christen Democratische Verkenningen

Het symposium startte met een rede van de heer Verhagen (minister van Buitenlandse Zaken). Verhagen ging ondermeer in op de vermeende spanning tussen een realistische en idealistische buitenlands beleid. In zijn ogen is er geen spanning tussen beiden. “Het is nu eenmaal beter zaken doen in een stabiele wereld waarin de regels van de rechtsstaat worden nageleefd en de mensenrechten worden gerespecteerd.

Na afloop van de rede vond een geanimeerde forumdiscussie plaats tussen de heren Leterme (minister van Buitenlandse Zaken van België), Veerman (oud-minister van LNV, hoogleraar Wageningen Universiteit en voorzitter bestuur Wetenschappelijk Instituut ), Scheffer (publicist en hoogleraar UvA) en Heldring (nestor van Nederlandse journalistiek) onder leiding van de heer Van Benthem. (buitenlandcommentator voor het Nederlands Dagblad).

In de discussie werd stilgestaan bij de hiervoor genoemde spanning ook in het licht van de afnemende hegemonie van de Verenigde Staten en het toenemend belang van autoritaire regimes als China. Ook werd ingegaan op de rol van Europa en op de rol van idealen die aan de wieg van de Europese integratie stonden en welke zeggingskracht, deze idealen vandaag de dag hebben.

Het CDV-zomernummer “De Nieuwe Wereld.” is in boekvorm in de boekhandel verkrijgbaar. Tevens kunt u zich abonneren voor Christendemocratische Verkenningen of kunt u donateur worden van het WI, waarmee u alle nummers van CDV alsmede de rapporten zult krijgen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.