Houdbare overheidsfinanciën: hoe en waarom?
Op het programma van het openbare gedeelte van de Stichtingsraad van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA stond een discussie tussen de dwarse economen Bas Jacobs (was actief in de PvdA) en Sylvester Eijffinger (lid van de begeleidingscommissie van het WI-rapport Op weg naar houdbare overheidsfinanciën ) over de financiële kaders voor de komende kabinetsperiode(n).
In het WI-rapport worden de contouren geschetst voor houdbare overheidsfinanciën door versterking van het productieve vermogen van de economie, vermindering van de overmatige overheidsbureaucratie, verhoging van de arbeidsparticipatie en beheersing van de collectieve zorguitgaven.
De heer prof dr. Bas Jacobs, hoogleraar economie en Openbare financiën aan de Erasmus Universiteit ging op kritische en levendige wijze in op voorgestelde plannen. De heer prof dr. Sylvester Eijffinger, Hoogleraar Financiële Economie aan de Universiteit Tilburg lichtte in zijn reactie op de kritiek van Jacobs (die hij ‘voor zijn doen nog vrij mild vond’) enige kernpunten uit het rapport toe. De heer Prof dr. Raymond Gradus benadrukte in een korte reactie op beide sprekers het belang van tekortreductie in twee kabinetsperioden ook omdat dit anders tot fors meer rentebetalingen zal leiden. De discussie tussen Eijffinger en Jacobs én de aanwezigen in de volle zaal spitste zich toe op de onzekerheden in de CPB scenario’s, de hardheid van de voorgestelde bezuinigingen in het WI- rapport, de fasering van de aflossing van de staatschuld en de noodzaak van lange termijn hervormingen. De heer Veerman, voorzitter van de Stichtingsraad leidde op speelse en scherpe wijze dit debat. Diverse enthousiaste nieuwbakken CDA- leden en prominente vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, overheid en economische wetenschap mengden zich met verve in de discussie met het panel.