14 januari 2010

WI presenteert visie op het platteland

Het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA heeft donderdag 14 januari het rapport 'Versterken en verbinden'. Een christendemocratische visie op het platteland´ gepresenteerd.
Paul Rüpp, voorzitter van de commissie, overhandigde het eerste exemplaar aan minister Verburg. Minister Verburg vroeg de aandacht voor de waarde en de kracht van het platteland. Zij benadrukte ook dat er gezocht moest worden naar meer verbinding tussen de stedelijke omgeving en het platteland. Daarnaast gaf zij aan dat het rapport een goede bouwsteen is voor lokale afdelingen richting de gemeenteraadsverkiezingen.

In het rapport wordt gesteld dat om het platteland leefbaar te houden, de kracht van de samenleving meer benut zal moeten worden. Door aan te sluiten bij de gemeenschappen, maatwerk te bieden en de menselijke maat centraal te stellen kan de overheid ondersteuning bieden.
Een duurzame ontwikkeling van het landelijk gebied is nodig omwille van natuur, landschap, biodiversiteit en voedselzekerheid, maar ook om de rust en openheid te behouden voor mensen uit het landelijk gebied en uit de stad. De druk op de ruimte is groot. Een integrale benadering van de ruimte is nodig, daarin worden verbindingen gelegd tussen natuur, landbouw en samenleving. Dat biedt kansen voor multifunctioneel ruimtegebruik.

Het rapport is vanaf februari 2010 in gedrukte vorm beschikbaar.  

Perssamenvatting Versterken en verbinden

Presentatie rapport platteland

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.