BLOG Moniek van Sandick: Drinkwater moet hoger op de politieke agenda!
In een dichtbevolkte provincie als Zuid-Holland is het drinkwaterverbruik groot. De provincie is op grond van de Omgevingswet verantwoordelijk voor de bescherming van de bronnen voor drinkwaterproductie. Dat is een pittige verantwoordelijkheid. Daarom wil de Provincie meerdere bronnen voor zoetwater hebben, zodat ze het risico om te weinig drinkwater te hebben zo laag mogelijk kunnen houden.
In Zuid-Holland wordt het drinkwater op 3 verschillende manieren gewonnen: direct uit het oppervlaktewater, uit oppervlaktewater dat door de duinen eerst is gefilterd en als laatste direct uit het grondwater. Maar we moeten steeds harder werken om voldoende zoetwater bij elkaar te krijgen. We verbruiken steeds meer zoetwater, thuis, voor de industrie en voor de land- en tuinbouw. Laten nu alle drie die sectoren in grote mate in onze provincie aanwezig zijn.
Die verbruikers leveren ook steeds meer afval, dat in het water en grondwater terecht komt. Neem bijvoorbeeld medicijnresten, waar ik onlangs namens het CDA aandacht voor heb gevraagd.
Door de klimaatverandering stijgt de zeespiegel. Dat betekent dat in onze laag gelegen provincie het zoute zeewater in de ondergrond steeds verder onze provincie binnendringt en in contact komt met het zoete grondwater. Gelukkig is de provincie nu via het programma COASTAR aan het experimenteren om het brakke grondwater te filteren en zo terug te dringen met zoetwater. www.coastar.nl/kennisprogramma/ Een innovatie die vanuit de wereld met belangstelling wordt gevolgd.
Voor de drinkwatervoorziening uit grondwater zijn er ook bedreigingen. Door toenemend gebruik van de ondergrond neemt het aantal doorboringen van de ondergrond toe, wat een risico vormt voor de grondwaterkwaliteit. Daarom heeft het CDA samen met CU/SGP vragen gesteld over de risico’s van geothermie, waarbij putten worden geslagen om water op een diepte van 4-5 km ondergronds te laten opwarmen en te gebruiken voor het verwarmen van gebouwen bovengronds. Met pijpen worden kleilagen in de ondergrond doorboord, die zoet grondwater niet laten wegzakken en zoutwater tegenhouden. De ondergrond van Zuid-Holland mag geen vergiet worden.
Tot slot staat mogelijk de aanvoer van zoetwater via de grote rivieren door de klimaatverandering ook onder de druk. De gletsjers in de Alpen slinken en steeds meer bebouwing langs de rivieren zorgen ervoor dat er meer water wordt onttrokken uit de rivieren alvorens het de Zuid-Hollandse delta bereikt en uitmondt in zee. Wanneer we in Zuid-Holland ook nog 230.000 woningen willen gaan toevoegen aan de toch al immense bebouwing dan zullen we moeten kijken of we voldoende drinkwater kunnen regelen voor de stijgende bevolking. Bij de bouwlocatie Valkenburg bij Katwijk is de drinkwatervoorziening dan ook een belangrijk punt in de ontwikkeling.
Het zijn stevige zorgen, maar de technische en innovatieve wereld op het gebied van water zit niet stil. Aan de politiek om ervoor te zorgen dat de gelden op de juiste plaatsen komt, zodat u en ik kunnen blijven genieten van een lekker kopje thee.
Moniek van Sandick
CDA-Statenlid Zuid-Holland