Borging beleidsinformatie maatschappelijke ontwikkelingen
De kerntaken van de provincie Zuid-Holland liggen tegenwoordig voornamelijk in het fysieke domein. Zeker na de decentralisatie van de jeugdzorg. Zo is de provincie verantwoordelijk voor wegen, openbaar vervoer, ruimtelijke ordening, regionale economie en natuur. Dat vraagt meer inzet van onze bestuurders om de 'feeling' met de inwoners en maatschappelijke ontwikkelingen te behouden.
Het CDA is ervan overtuigd dat kennis van maatschappelijke ontwikkelingen onontbeerlijk is bij integrale informatievraagstukken en beleidsontwikkeling. Op ons verzoek is in het coalitieakkoord opgenomen dat de provincie de kennis op het gebied van maatschappelijke ontwikkelingen moet borgen voor de uitvoering van haar kerntaken. Hieraan wordt hard gewerkt. Maar op dit moment wordt deze kennis nog te sectoraal en te gefragmenteerd ingezet.
Afgelopen week werd in de Statencommissie Bestuur & Middelen over dit onderwerp gesproken. Om de kennis te borgen binnen de provincie dient deze structureel georganiseerd te worden. Daarom wordt er een klein team ingericht. Dit team zal bestaan uit medewerkers met kennis van, en ervaring met maatschappelijke ontwikkelingen én met inzicht in provinciaal beleid en bestuurlijke verhoudingen. Zij zullen zich inzetten voor de sociale context van het werk van de provincie.
Een goede zaak, wat het CDA betreft. Wij staan helemaal achter de ambitie van het college de hele organisatie ervan te doordringen dat het provinciaal beleid gevoerd wordt voor mensen. Het gaat niet alleen om cijfertjes, meters asfalt of aantal bussen per uur. Het beleid van de provincie Zuid-Holland gaat ook over haar inwoners. De CDA-fractie is blij te zien dat het college zich ervoor inzet die 'feeling' te behouden.
Marischa Kip, lid Provinciale Staten