CDA: Geef de regio Drechtsteden de ruimte!
“Het is tijd dat de regio Drechtsteden de ruimte en de ondersteuning krijgt van de provincie om haar Groeiagenda te realiseren.” Dat concludeerde CDA-fractievoorzitter Michel Rogier na het Rondetafelgesprek gisteravond met diverse vertegenwoordigers van de regio.
Achtergrond
De regio Drechtsteden bestaat uit de gemeenten Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam. De gemeenten werken al geruime tijd samen om bovenlokale uitdagingen gezamenlijk aan te pakken, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, werken en mobiliteit. Daarbij hebben de gemeenten stevige ambities, zo willen zij concreet 25.000 nieuwe woningen realiseren in 2030. Veel te gortig vindt de provincie, die aangeeft dat deze kwantitatieve streefwaarde buiten bereik ligt van wat op basis van provinciale behoefteramingen nodig is. En dat valt bij de gemeenten in de regio niet goed.
Rondetafelgesprek
Tijdens het Rondetafelgesprek stond dan ook de Groeiagenda Drechtsteden centraal. Volgens de regio is de woningbouwopgave van 25.000 woningen voor 2030 essentieel om inwoners een passende woning te kunnen bieden. Peter Heijkoop, wethouder wonen in Dordrecht: “Het is belangrijk te weten dat statistieken laten zien dat de Drechtsteden tot de meest kwetsbare regio’s van Nederland behoren. Eén van de oorzaken is een te éénzijdig aanbod van woningen. Er is naast betaalbare woningen ook behoefte aan duurdere woningen. Dat geldt voor bestaande inwoners, maar ook voor mensen buiten de regio die dichterbij hun werk willen wonen maar de provincie ziet dit anders”. Ton Spek wethouder Sliedrecht beaamt dit: “Een aantrekkelijk woongebied draagt er bovendien aan bij dat er minder woon-werk verkeer aansluit op de files van A15 en A16.”
Woningbouw
“We hebben een nijpend woningentekort. In Zuid-Holland alleen al moeten er 200.000 woningen gebouwd worden voor 2030,” aldus Rogier die de zorgen van de regio goed begrijpt. “Wij zitten dus met een enorme woningbouwopgave en de Drechtsteden willen bouwen. Laat ze dan ook bouwen! Bouwen voor het duurdere segment en voor doelgroepen zoals seniorenwoningen zorgt voor doorstroming.” Het CDA ziet dan ook graag dat de provincie de gewenste locaties zoals ‘Het Oog fase twee’ en Sliedrecht-Noord aanwijst als bouwlocatie.
Mobiliteit
Rogier dringt er tegelijk op aan dat de provincie snel aan de slag moet met de bijbehorende mobiliteitsopgave. “We kunnen niet gaan bouwen, bouwen, bouwen zonder aandacht te hebben voor mobiliteit. Denk dan bijvoorbeeld aan een sterk openbaar vervoer, waar de MerwedeLingelijn een belangrijke ader vormt.” Deze MerwedeLingelijn wordt veelvuldig gebruikt voor woon/werkverkeer, door scholieren en ouderen. Maar de korte treinstellen zorgen al jaren voor diverse problemen en is niet geschikt voor minder validen. Het CDA heeft daarom in een eerder stadium al gesteld dat deze treinstellen vervangen moeten worden in plaats van de opknapbeurt die in de planning zit. Rogier: “Het ombouwen van de treinen brengt bovendien weer nieuwe problemen met zich mee, zoals minder beschikbare treinen voor een langere periode. Natuurlijk vergen nieuwe treinen om een extra investering. Maar voor een bereikbare regio is een betrouwbare en toegankelijke verbinding zoals de MerwedeLingelijn heel hard nodig en dat lukt niet met de huidige treinen.”
De vertegenwoordigers uit de regio Drechtsteden hebben aangegeven dat zij binnenkort met de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland in gesprek willen gaan om hun zorgen en wensen verder toe te lichten.
CDA Statenlid Maurits de Haan, zelf woonachtig in Sliedrecht: “De regionale samenwerking in de Drechtsteden is uniek en de laatste jaren is er echt sprake van een goede samenwerking om het beste voor de inwoners, bedrijven en bijvoorbeeld ook de zorginstellingen te bereiken. Het is goed als de provincie van deze bestuurskracht gebruik maakt om de regio Drechtsteden de ruimte te geven om haar ambities waar te kunnen maken.”