11 juni 2022

CDA: sociaaleconomische impact op het platteland té groot om plannen uit te voeren

“Bizar voorstel,” zo reageerde CDA-fractievoorzitter Michel Rogier op de nieuwe plannen die het kabinet gisteren presenteerde om de stikstofdepositie op natuurgebieden de komende jaren te reduceren. Volgens deze plannen moet de totale uitstoot in 2030 teruggebracht worden tot de helft van de uitstoot in 2018. Verantwoordelijk minister Van der Wal kwam daarom met een keiharde boodschap, vooral voor boeren en de toekomst van hun bedrijf.

Hoewel het kabinet gisteren de stikstofdoelen presenteerde, komt de uitvoering van het stikstofbeleid bij de provincie te liggen. De provincie zal uiterlijk in juli 2023 de plannen klaar moeten hebben ter goedkeuring van het kabinet, om vervolgens aanspraak te kunnen maken op de middelen uit het landelijke stikstoffonds.

Volgens CDA-fractievoorzitter Michel Rogier een bizar voorstel. “Het plan zoals het er nu ligt, heeft een té grote sociaaleconomische impact op onze boeren en het platteland. En een té grote impact op de leefbaarheid.” Volgens Rogier moeten álle sectoren een bijdrage leveren. “We gaan ervan uit dat de provincie de plannen niet als dictaat ziet, maar dat zij constructief in gesprek gaat met zowel agrarische bedrijven als bedrijven in de industrie, de bouw en de transportsector. Want het gaat hier niet alleen om de agrarische sector!” Zo mist Rogier een vergelijkbaar deltaplan voor de industriële sector, zoals Tatsteel en Schiphol. "Ook is de opgave nu vele malen groter geworden, omdat de minister niet alleen de Natura2000-gebieden meeneemt in haar plannen, maar ook de Natuurnetwerken, die vaak juist met agrariërs zijn vormgegeven."

Eerder deze week gaf CDA-Statenlid Jaco Kastelein – zelf melkveehouder in Bodegraven – al een uitleg op de stikstofcrisis in een video, nog voor de nieuwe plannen bekend werden gemaakt. Hierin benadrukte hij dat alle sectoren die een stikstofuitstoot hebben, daar naar evenredigheid aan moeten bijdragen. “We moeten niet vergeten dat de agrarische sector wel zorgt voor onze voedselzekerheid,” aldus Kastelein, die al langere tijd vreest voor de toekomst van de onmisbare sector.

In de optiek van het CDA zijn de boeren juist hard nodig. Rogier: “De agrarische sector is er niet alleen voor de voedselzekerheid, maar ook voor natuur- en landschapsbeheer. Het vormt een deel van ons Hollandse landschap en karakter. Ook hier in een drukke provincie als Zuid-Holland. Dat moeten we koesteren!”

 

Lees hier ook de reactie van Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) op de stuikstofplannen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.