CDA STELT VRAGEN BIJ STIKSTOF-PROCEDURE EN WIL VOORRANG PAS-MELDERS
De fractie van het CDA Zuid-Holland heeft vandaag vragen ingediend bij het College over de PAS-melders. Aanleiding voor de vragen was de procedure die is gestart door Mobilisation for the Environment (MOB) om de verbouwing van het Binnenhof stil te leggen. Bij deze verbouwing komt stikstof vrij, wat sinds de uitspraak van de Raad van State over de benodigde stikstof-vergunning voor bouwprojecten niet meer is toegestaan. Het CDA wil opheldering van het College en drukt hen op het hart om een Zuid-Hollands stikstof-registratiebank op te zetten.
De Raad van State stelde in zijn uitspraak van 2 november jl. dat bouwprojecten een stikstof-vergunning dienen te hebben en dat deze daar niet langer van zijn uitgezonderd door de zogenoemde bouw-vrijstelling. De CDA-fractie vraagt het College om opheldering, aangezien de provincie Zuid-Holland het bevoegd gezag heeft bij het bouwproject op het Binnenhof.
Het CDA wil onder andere weten of het College een inschatting kan maken van de hoeveelheid benodigde stikstofruimte indien er een WNB-vergunning nodig is en of het College het met het CDA eens is dat bij het vinden van stikstofruimte éérst de PAS-melders aan bod moeten komen vanwege de vele beloften die aan hen zijn gedaan. Het CDA stelt daarnaast dat als er boeren worden uitgekocht het voor andere sectoren het invullen van de Gebiedsgerichte aanpak (GGA) nog veel ingewikkelder wordt. De fractie ziet daarbij graag een garantie vanuit het College er, dat doordat er handel in stikstof door andere sectoren plaatsvindt, iets voor de natuur wordt gedaan.
Eerder waarschuwde het CDA al op wildwesttaferelen in de handel van stikstofruimte door het opkopen van boerenbedrijven door de industrie, ook buiten de provincie. Een stikstof-registratiebank kan inzichtelijk maken wat waar naartoe gaat en kan grip krijgen op de handel in stikstofruimte.