16 juni 2022

CDA: Stop met discussie over vermindering geborgde zetels

“De opgave van de waterschappen in Zuid-Holland is al groot en zal alleen maar groter worden gezien de klimaatverandering,” zo sprak CDA-Statenlid Maurits de Haan gisteren tijdens de Provinciale Statenvergadering. “Primair droge voeten en ook schoon water is al een opgave genoeg, waar het ook goed is om wat verder van de politieke arena te staan.” De Haan sprak zich namens het CDA uit tegen het initiatief om het aantal geborgde zetels bij de Zuid-Hollandse Waterschappen terug te brengen.

Afgelopen jaar diende de PvdA een initiatiefvoorstel in om de reglementen van de Zuid-Hollandse Waterschappen aan te passen en zo het aantal ‘geborgde zetels’ terug te brengen tot het wettelijk minimum van zeven. Deze geborgde zetels zijn – naast de verkozen zetels via de waterschapsverkiezingen – de vaste zetels in een waterschapsbestuur die de specifieke belangen van de eigenaren van landbouwgronden, de eigenaren van natuurterreinen en de eigenaren van bedrijfsgebouwen vertegenwoordigen.

“Het initiatief beoogt iets op te lossen wat geen probleem is,” gaat De Haan verder. “Lokale waterschappers hebben kennis en kunde van het gebied en een gedeeld belang. Het is daarbij goed om meer vakinhoudelijk en minder politiek bezig te zijn.”

In mei heeft de Tweede Kamer ook een wetsvoorstel ingediend over het wijzigingen van de samenstelling van de waterschappen, een voorstel dat dit provinciale initiatiefvoorstel teniet zal doen. Desondanks was er niet voldoende steun om het onderwerp van de agenda te halen. Hoewel het krap wordt om de wijziging voor de komende waterschapsverkiezingen door te voeren, stemde de meerderheid gisteren voor het voorstel om het aantal zetels terug te brengen naar 7.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.