30 augustus 2024

CDA verontrust over voortdurende onzekerheid PAS-melders

Het CDA Zuid-Holland maakt zich zorgen dat het proces van legaliseren voor veel PAS-melders te lang duurt. Deze ondernemers verkeren al langere tijd in onzekerheid over hun toekomst. CDA Statenlid Tea Both-Verhoeven heeft ervoor gezorgd dat het onderwerp binnenkort opnieuw op de agenda van Provinciale Staten staat. De tijd dringt omdat er uiterlijk februari 2025 duidelijkheid moet zijn hoe de kwestie van de PAS-melders kan worden opgelost.

Afgelopen woensdag werd op initiatief van het CDA door de commissie Landelijk Gebied van de provincie Zuid-Holland besloten dat het onderwerp PAS-melders in november op de agenda komt. De reden om tot november te wachten is het feit dat het nieuwe kabinet op dit moment ook bezig is om naar een oplossing voor deze groep agrarische ondernemers te zoeken. De uitkomsten daarvan zullen worden meegenomen bij de bespreking.

Het CDA vraagt al langere tijd aandacht voor de moeilijke situatie waarin PAS-melders en andere agrarische ondernemers verkeren. Door de voortdurende onzekerheid kunnen zij geen toekomstplannen maken en bijvoorbeeld financiering voor innovatie of verdere bedrijfsontwikkelingen krijgen. Het CDA is zich ervan bewust dat het oplossen van het probleem van de PAS-melders vooral een verantwoordelijkheid van het Rijk is, maar ook de provincie speelt hierbij een belangrijke rol.  Tea Both-Verhoeven:  “De provincie Zuid-Holland heeft een handhavende taak ten aanzien van het stikstofbeleid. We hebben tot februari 2025 uitstel daarvan gekregen dus de tijd begint te dringen.”

In het Programma Aanpak Stikstof (PAS) was het voor (agrarisch) ondernemers mogelijk om via een melding onder de Wet natuurbescherming (Wnb) toestemming te krijgen voor activiteiten met weinig stikstofneerslag. In 2019 beoordeelde de Raad van State dat het PAS in strijd was met de Europese Habitatrichtlijnen en moesten ondernemers alsnog een vergunning aanvragen. We kennen deze groep nu als PAS-melders.

Het Rijk heeft in 2022 een legalisatieprogramma opgezet om, samen met de provincies, stikstofruimte voor PAS-melders vrij te maken waarmee legalisatie van deze groep agrariërs mogelijk gemaakt kan worden. PAS-melders verkeren inmiddels al langere tijd in onzekerheid over voortzetting van hun bedrijf. Al eerder drongen Provinciale Staten van Zuid-Holland in moties al aan op versnelling van legalisering en duidelijkheid voor de betrokken bedrijven, maar tot nog toe is dit nauwelijks van de grond gekomen.

 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.