28 augustus 2024

CDA Wassenaar fractievoorzitterswissel


Vanwege het vertrek van de vorige fractievoorzitter Hubert Schokker is de positie van fractievoorzitter vacant geweest sinds mei 2023. Deze positie is op initiatief van mevrouw Saskia Ettema-Walkate door haar waargenomen. Echter is het sinds het vertrek van de vorige fractievoorzitter Hubert Schokker niet gelukt om, conform het interne fractiereglement, ondanks inspanning van het lokale bestuur CDA Wassenaar, tot interne verkiezing te komen door de fractie en een nieuwe fractievoorzitter te kiezen uit de raadsleden mevrouw Everard en mevrouw Ettema-Walkate.

Betrokkenheid provinciaal bestuur CDA Zuid-Holland en partijbureau CDA

Deze patstelling heeft ertoe geleid dat het lokale bestuur CDA Wassenaar het provinciaal bestuur CDA Zuid-Holland heeft gevraagd de zaak over te nemen om tot een oplossing te komen. Het provinciaal bestuur CDA Zuid-Holland heeft, in samenspraak en met steun van het CDA partijbureau, een sollicitatieprocedure geïnitieerd en opengesteld voor beide fractieleden van CDA Wassenaar (mevrouw Sabrina Everard en mevrouw Saskia Ettema-Walkate) om zo gelijke kansen op het fractievoorzitterschap te waarborgen en de patstelling op te heffen.

Rol wethouder Wim Koetsier als waarnemer

Om de objectiviteit en de zorgvuldigheid van het proces te bewaken is CDA-wethouder Wim Koetsier door het bestuur CDA Zuid-Holland gevraagd de rol van waarnemer op zich te nemen, waarbij hij geen stem heeft gehad in het besluit van de sollicitatiecommissie.

Uitkomst sollicitatieprocedure fractievoorzitter CDA Wassenaar

De sollicitatiecommissie (bestaande uit Meindert Stolk – gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, Christine Flaten-Daskalakis – vicevoorzitter CDA Zuid-Holland, Wim Koetsier – CDA-wethouder Wassenaar en Jelle Mattias Holwerda – bestuurslid CDA Zuid-Holland) heeft op basis van de sollicitatieprocedure fractielid CDA Wassenaar mevrouw Sabrina Everard aangewezen als nieuwe fractievoorzitter van CDA Wassenaar en opvolger van Hubert Schokker.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.