12 september 2024

Ook CDA tekent oproep doorgaan Programma Landelijk Gebied

Door 186 Statenleden uit alle provincies is een brandbrief aan de minister van Landbouw gestuurd om het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) toch voort te zetten. Ook Tea Both-Verhoeven van het CDA Zuid-Holland ondertekende deze gezamenlijke oproep om door te gaan met het NPLG en hiervoor weer de benodigde middelen beschikbaar te stellen. Tijdens de vergadering van de commissie Landelijk Gebied op 27 september zal dit punt aan de orde worden gesteld.

Het NPLG vormt de basis van provinciale plannen voor het landelijk gebied. De provincies hebben de afgelopen jaren heel veel tijd en moeite erin gestoken om gebiedsplannen te maken op basis van het NPLG. Plannen waar agrarische ondernemers en bewoners met smart op wachten om eindelijk een toekomstperspectief helder te krijgen. Plannen die stikstof en broeikasgassen verminderen, water- en bodemkwaliteit verbeteren en de natuur versterken. Plannen om Nederland ‘van het slot’ te krijgen.

Door de minister is vorige week een streep gezet door het hele plan, zonder enig zicht op een beter alternatief. Deze keuze betekent nog meer vertraging en nog meer onduidelijkheid. Het CDA maakt zich, net als de andere ondertekenaars, zorgen over welk perspectief kan worden geboden aan onze boeren incl. PAS-melders, onze inwoners en onze natuur. De kwaliteit van water, bodem en natuur staat onder grote druk.  Stikstof dwarsboomt niet alleen de plannen van agrariërs en de bouwsector maar ook infrastructurele en economische ontwikkeling.

Tea Both-Verhoeven: “In plaats van vertragen moeten we nu doorpakken om deze grote problemen het hoofd te bieden. Ik ben benieuwd wat het college van Gedeputeerde Staten vindt van het besluit om te stoppen met het NPLG, wat de gevolgen voor onze provincie zijn en hoe zal worden gereageerd naar de minister van Landbouw.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.