30 augustus 2024

CDA pleit voor meer groen op boerenerven

Het CDA Zuid-Holland wil het aanplanten van bomen en ander groen rond agrarische percelen stimuleren. Dit is gunstig voor de aanpak van de stikstofproblematiek, want meer groen op boerenerven is een middel om uitstoot te verminderen. Daarnaast biedt erfbeplanting ook een habitat voor vogels en andere dieren. Een win-win situatie dus.

In de vergadering van de Statencommissie Landelijk Gebied op 28 augustus bracht CDA Statenlid Tea Both-Verhoeven de suggestie voor meer groen naar voren.  Al eerder werd in het CDA verkiezingsprogramma 2023-2027 gepleit voor het aanleggen van windsingels rondom boerenschuren. Deze houden niet alleen wind tegen en verminderen energieverlies, maar zijn ook belangrijk voor de fauna. Ook in een recent advies van de Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit werd erfbeplanting voorgesteld.

Tea Both-Verhoeven: “Niet zo lang geleden was vrijwel iedere boerderij omringd door hagen en andere beplanting en werden landbouwpercelen omzoomd door bomen. Het zou mooi zijn als we door het stimuleren van erfbeplanting kunnen bijdragen aan stikstofreductie en verbeteren van de natuur. De provincie zou hierbij een rol kunnen spelen door een financiële ondersteuning.”

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.