Denk niet te smal bij de mobiliteitsopgave Duin- en Bollenstreek
Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 3 februari is gesproken over de mobiliteitsmaatregelen in de Duin- en Bollenstreek. Vorig jaar werd een streep door de Duinpolderweg gezet. Nu ligt er een voorstel om een vervolgstudie te starten naar mogelijke maatregelen en oplossingen voor de mobiliteitsknelpunten in de regio, zodanig dat het aansluit op de behoeften van reizigers en vervoerders. Voor het CDA is dit een goede stap, maar het CDA waarschuwt ook dat de opgave veel groter is.
Mobiliteitsplan voor de hele regio
In november pleitte het CDA al voor een totaalaanpak in de regio om doorstroming op de wegen te bevorderen, met een fijnmazig OV-netwerk, het stimuleren van vervoer over water en het realiseren van goede fietspaden. “Met dit voorstel stellen we de scope vast van het onderzoek om de bereikbaarheid in de regio te vergroten,” aldus CDA-Statenlid Michel Rogier. “Maar de opgave die we hebben, is vele malen omvangrijker.” Met een aantal grote nieuwbouwlocaties in Valkenburg (5.500 woningen) en Lisserbroek (5.000 woningen), moet volgens Rogier de scope van het onderzoek niet te smal worden gehouden. “De regio groeit en zo ook het aantal verkeersbewegingen. Het mobiliteitsplan moet aansluiting hebben op projecten en wensen in de héle Duin- en Bollenstreek. Daarbij moeten we dus ook kijken naar kansen voor beter en efficiënter gebruik van het openbaar vervoer. Zoals een R-net tussen de Metropoolregio Amsterdam, door de Duin- en Bollenstreek, naar de Metropool Regio Rotterdam-Den Haag. Kijk ook nog eens goed naar kansen om het OV veel efficiënter op tijd te laten rijden, zoals het CDA eerder betoogd heeft.”
Betrekken van belangenorganisaties
Voor Rogier is het daarbij zeer waardevol dat verschillende belangenorganisaties actief betrokken worden in het onderzoek en bij kortetermijnmaatregelen. “Het is toch de normaalste zaak van de wereld dat we de regio hierbij betrekken? Wat het CDA betreft moet er dus een werksessie georganiseerd worden met werkgeversorganisaties zoals VNO-NCW, vervoerders van de Greenport, land- en tuinbouworganisaties en bewonersorganisaties.”
Tussentijds informeren
Voor maatregelen op de middellange- en lange termijn heeft Rogier een toezegging gevraagd van gedeputeerde Vermeulen om tussentijds Provinciale Staten te informeren. “De regio zit al lang te wachten op oplossingen. We kunnen het ons niet veroorloven om pas bij te kunnen sturen, nadat concrete oplossingsrichtingen en maatregelen zijn geformuleerd. Dat zal leiden tot verdere vertraging,” zo legt het Statenlid uit. “Alleen ga je weliswaar hard, maar samen kom je veel verder.”
Het CDA kreeg tijdens de Provinciale Statenvergadering brede steun van andere partijen en gedeputeerde Vermeulen heeft toegezegd met de punten aan de slag te gaan.