Geef Zuid-Hollandse PAS-melders nu eindelijk perspectief
Het CDA maakt zich grote zorgen over het uitblijven van een plan van aanpak voor de PAS-melders in de provincie Zuid-Holland. Waar andere provincies plannen aan het maken zijn voor hun PAS-melders of zelfs al concrete maatregelen hebben genomen blijft het in Zuid-Holland oorverdovend stil. Het CDA dringt bij het college van Gedeputeerde Staten dan ook op actie aan en vraagt de gedeputeerde om op korte termijn met perspectief voor deze Zuid-Hollandse agrariërs te komen.
In de brief van de minister van Landbouw aan de Tweede Kamer van vrijdag 29 november jl. wordt een grote rol toebedacht aan de provincies bij het zoeken naar oplossingen voor PAS-melders. Het CDA Zuid-Holland heeft het afgelopen jaar aan de gedeputeerde bij voortduring aandacht gevraagd voor deze specifieke groep agrariërs. Zij verkeren namelijk al sinds 2019 in onzekerheid of zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Tijdens de vorige week gehouden commissievergadering op het Provinciehuis in Den Haag vroegen diverse insprekers aandacht voor de onhoudbare positie van o.a. PAS-melders. De aangekondigde maatregelen van de minister nemen die onzekerheid niet weg.
Het CDA Zuid-Holland roept de provincie op een actievere houding in te nemen en niet naar het Rijk te wijzen voor oplossingen. De Kamerbrief bevestigt dat er voor de provincies een belangrijke rol is weggelegd bij het uitvoeren van het stikstofbeleid. Al eerder drongen Provinciale Staten van Zuid-Holland in moties al aan op versnelling van legalisering en duidelijkheid voor de betrokken bedrijven, maar tot nog toe is dit nauwelijks van de grond gekomen.
Woordvoerder Tea Both-Verhoeven: “Er is maatwerk nodig om oplossingen te vinden voor onze agrariërs die al zoveel jaren niet weten hoe de toekomst van hun bedrijf eruit ziet. Laten we als provincie alles op alles zetten om deze ondernemers te helpen.” In de Kamerbrief wordt gesproken over het aanstellen van zaakbegeleiders om op individueel niveau PAS-melders te helpen. Tea Both-Verhoeven: “Het CDA stelt voor dit samen te voegen met het plan van de provincie Zuid-Holland om erfcoaches in te zetten voor advies en ondersteuning aan agrariërs.“
In het Programma Aanpak Stikstof (PAS) was het voor (agrarisch) ondernemers mogelijk om via een melding onder de Wet natuurbescherming (Wnb) toestemming te krijgen voor activiteiten met weinig stikstofneerslag. In 2019 beoordeelde de Raad van State dat het PAS in strijd was met de Europese Habitatrichtlijnen en moesten ondernemers alsnog een vergunning aanvragen. We kennen deze groep nu als PAS-melders.
(foto: Hans van Loon)