WERKBEZOEK LANSINGERLAND GEEFT CDA-STATENLEDEN EN DERK BOSWIJK INZICHT IN INNOVATIEVE AANPAK GLASTUINBOUW
Vandaag waren Gedeputeerde en voorzitter Greenport West-Holland Meindert Stolk en fractievoorzitter Michel Rogier samen met Tweede Kamerlid Derk Boswijk op werkbezoek bij twee glastuinbouwbedrijven in de gemeente Lansingerland. "Na de Rotterdams havens is de glastuinbouw de grootste economische sector in ons land. Deze innovatieve sector is essentieel voor onze voedselproductie, maar ook voor de verduurzaming van onze energie", aldus Stolk. Onder de geïnteresseerden waren ook verschillende Raadsleden van de gemeente Lansingerland en programmadirecteur van Greenport West-Holland Jolanda Heijstek.
De ochtend begon met een rondleiding bij zaadkwekerij MR Seeds. Het bedrijf kweekt op innovatieve wijze komkommer-, tomaat- en paprikazaden en levert deze aan groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan. Tijdens het bezoek bij de innovatieve onderneming deelden de jonge eigenaren Maikel van den Berg en Roy Persoon hun zorgen over de toekomst van de glastuinbouw. “Het gaat nu veel over energie, maar water zit in het vergeethoekje. De kaderrichtlijn water voor 2027 is dichtbij. Zonder water kunnen we simpelweg niet telen. In water zou meer geïnvesteerd moeten worden en daarin zal meer moeten worden samengewerkt”, aldus de eigenaren van MR Seeds.
Het werkbezoek vervolgde zich naar Anthura; de nummer 1 veredelaar en vermeerderaar in orchidee, anthurium en bromelia en levert door innovatieve en duurzame producten aan telers over de hele wereld. Eigenaren Iwan en Mark van der Knaap gaven uitleg over hun duurzame energiebronnen, de temperatuur van de wateropslag in de tuinbouw en de toekomst van waterstof. “Voor de toekomst van de tuinbouw is het essentieel om te zorgen dat we een parallelle infrastructuur van waterstof kunnen aanleggen. Deze duurzame oplossing heeft een makkelijke aansluiting en de kosten zijn betrekkelijk”, aldus Anthura. Jolanda Heijstek van Greenport West-Holland was het daarmee eens. “Glastuinbouw moet een onderdeel van de energietransitie worden”, aldus Heijstek.
Naast veel vragen over de toepassing van waterstof, was er tevens aandacht voor de actuele situatie en energie-vraagstukken rondom de glastuinbouw. Anthura gebruikt energiebronnen als RoCa warmte (stadsverwarming), WKK (warmte kracht koppeling) en kijkt naar hun teeltstrategie. Is het bijvoorbeeld mogelijk om ook te telen op 19,9 graden in plaats van op 20 graden? “Je ter plekke laten informeren, zorgen en wensen aanhoren en direct op lokaal, provinciaal en landelijk niveau, met elkaar afspreken hoe en waarmee we ondernemers kunnen helpen, is het belangrijkste wat je als volksvertegenwoordigers kunt doen”, aldus Rogier.
Tweede Kamerlid Derk Boswijk is onder de indruk van de bezoeken aan de glastuinbouw-ondernemingen. “Ontzettend inspirerend dat er ondernemers zijn die in tijden van tegenslagen het hoofd koel kunnen houden en kijken naar de kansen. Als overheid moeten we randvoorwaarden schetsen en de exacte invulling overlaten aan de ondernemers. Mijn gevoel is vaak dat de overheid uit wantrouwen naar ondernemers opereert en dat kan anders.”