Zuid-Holland is de motor van de Nederlandse economie. De Rotterdamse haven, de Greenports, het Westland en de Bollenstreek, het Leidse Bioscience Park, de Haagse Cyber Security Delta, Smart Delta Drechtsteden en de Space Sector in Noordwijk zijn prachtige voorbeelden van een diverse en hoogontwikkelde economie. Om dit te ondersteunen zijn goede opleidingen nodig. Ook dat levert Zuid-Holland met de Leidse, Rotterdamse en Delftse universiteiten samen met alle hogescholen en mbo’s.

Het CDA vindt een sterke, diverse, eerlijke en duurzame economie belangrijk. Iedereen moet mee kunnen doen. Met een nuchtere maar ambitieuze visie op duurzaamheid bouwen we samen aan het Zuid-Holland van morgen. De economie van Zuid-Holland is sterk, maar er zijn ook veel redenen om maatregelen te nemen die de economie sterk houden. Economisch zitten veel bedrijven in zwaar weer en de verwachting is dat dit toeneemt. De oorlog en onrust in Oost-Europa, schaarste op de (fossiele) energiemarkt en vergrijzing hebben steeds meer invloed op onze economie. Alleen in verbinding met elkaar kunnen we de grote uitdagingen van de komende jaren aan.

Nieuws

Wat willen we de komende jaren gaan doen?


Duurzame en circulaire economie

De economie van de toekomst is duurzaam, schoon en stabiel. De oorlog in Oost-Europa, stijgende (gas)prijzen, de klimaatverandering en materiaalschaarste vragen om een transitie naar een duurzame en circulaire economie. Zuid-Holland moet sneller, schoner en slimmer worden. We hebben afgesproken uiterlijk in 2050 volledig duurzaam te zijn. Onze economie moet dan circulair zijn ingericht, waarbij er steeds meer aandacht is voor schone en hernieuwbare bronnen. De Rotterdamse haven speelt in deze transitie een belangrijke rol.

  • Het CDA wil de bedrijven die afhankelijk zijn van vervuilende energiebronnen helpen met het overstappen naar duurzame krachtbronnen, bijvoorbeeld door subsidies.
     
  • ACCEZ, het kennis- en innovatieprogramma van de provincie, zal de komende jaren een belangrijke bijdrage leveren aan de overgang naar een circulaire economie. Het CDA wil dit samenwerkingsverband blijven steunen om bij te dragen aan goed rentmeesterschap. De provincie moet duidelijke doelen stellen, en die samen met de bedrijven en andere organisaties langjarig en intensief ondersteunen.

  • Het CDA steunt de verduurzaming van de visserijsector in Zuid-Holland. Dat is erg belangrijk voor de werkgelegenheid en het voortbestaan van de visserij en de visafslagen in de havens van Stellendam en Scheveningen. Voor sectoren als de tuinbouw, de haven in transitie, Life Science en Health, cybersecurity en slimme maakindustrie moet een stimuleringsbudget komen.
     
  • Voor de belangrijke economische en maatschappelijke sectoren zoals de (glas)tuinbouw, maritiem, Life Science en Health, cybersecurity en slimme maakindustrie wil het CDA een stimuleringsbudget beschikbaar stellen om een transitie naar een circulaire economie te realiseren.

Onderwijs en arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt verandert snel. Werk wordt flexibeler, nieuwe banen ontstaan en oude banen verdwijnen. Er zijn op dit moment meer vacatures dan werkzoekenden op de arbeidsmarkt, maar ook steeds meer bedrijven hebben het zwaar. Daarom moet de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt verder worden versterkt.

  • Komende jaren wordt ingezet op balans in de Zuid-Hollandse arbeidsmarkt. Het CDA wil dat de Zuid-Hollandse economie banen biedt voor elke werknemer. Van praktisch tot hoogopgeleid, van de loodgieter tot aan de professor.
     
  • Het CDA wil dat de provincie een faciliterende rol speelt in het beter afstemmen van onderwijs, werk en de banenmarkt. Hierin wordt niet alleen gekeken naar de huidige  vraag maar vooral naar de ontwikkelingen voor over 10 en 20 jaar.
     
  • Komende periode zet het CDA stevig in op arbeidsintegratie over gemeentegrenzen heen. De uitvoering blijft bij de gemeenten liggen, maar de provincie kan verbinden zodat mensen sneller een baan vinden. De provincie kan hiervoor met de gemeenten een strategisch plan opstellen en regie voeren.

  • De Human Capital Agenda moet versterkt voortgezet worden in de komende periode. Nu wordt de potentie onvoldoende benut met beperkte resultaten tot gevolg.
     
  • Het CDA zet zich in de komende periode in voor een strategie om voldoende praktijk geschoolde professionals op te leiden en aan te trekken zodat het groeiende tekort aan vakmensen wordt gestopt en aangevuld.
     
  • De samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheid wordt de komende jaren versterkt, juist ook met het oog op economische ontwikkelingen.

MKB

Voor het CDA is het MKB de lijm van het maatschappelijk middenveld. Ouderen en jongeren ontmoeten elkaar in het café, bij de bakker en de slager. Op hun beurt sponsort het MKB de sportvereniging, de kerk en allerhande plaatselijke evenementen. Het CDA wil het MKB behouden, versterken en helpen zich voor te bereiden op de toekomst. Het MKB heeft een zware tijd achter de rug door de coronacrisis en is nog herstellende. Het is nu al bekend dat er helaas nog veel bedrijven om gaan vallen. Daar komen grote actuele uitdagingen bovenop zoals de hoge inflatie en energieprijzen. Daarom wil het CDA dat de provincie MKB'ers ondersteunt in de transitie naar duurzame en goedkopere energie. Zo houden we bedrijven gezond en producten betaalbaar. Een toekomstbestendig MKB maakt onze economie weerbaar, ook op de lange termijn.

  • Om het MKB verder te versterken wil het CDA een structurele inzet op innovatie en ondersteuning van het MKB en van startende ondernemers, bijvoorbeeld door het verlengen van de MIT-regeling.
     
  • Het CDA zet zich in voor goede ondersteuning in de transitie naar duurzame materialen en schone, betaalbare energie.
     
  • Het CDA wil onnodige regelgeving schrappen die het toekomstbestendig maken van het MKB frustreert of het ondernemersklimaat verslechtert. Dit doen we door een MKB-toets in te voeren. Het doel is administratieve lasten en regeldruk te verminderen, en de kwaliteit van de dienstverlening te versterken.

  • Het CDA wil dat de ondersteuning aan innovatie in het MKB in de toekomst evenwichtiger verdeeld zal worden over start en scale-ups enerzijds en het brede MKB anderzijds. Vooral het brede MKB heeft meer behoefte aan ondersteuning in de transitie naar toekomstbestendige circulaire en digitale businessmodellen.
     
  • Steeds meer MKB-bedrijven hebben te maken met ondermijnende criminaliteit. Met name het midden- en kleinbedrijf, vaak in het landelijk gebied, lijdt hieronder. In Brabant wordt hier al concreet beleid op ontwikkeld. Het CDA Zuid-Holland wil hier ook een concrete aanpak voor Zuid-Holland voor ontwikkelen.

Werken in Zuid-Holland

De meeste mensen werken graag dicht bij huis. Voldoende baanaanbod in de regio geeft mensen de kans in hun eigen regio te werken en de afstand tot werk te verminderen. Goed gebruik van bestaande bedrijventerreinen en oog voor werkgelegenheid in de regio’s moet centraal staan. In Zuid-Holland zijn veel bedrijventerreinen met een sterke focus op één vakgebied (doelgebonden bedrijventerreinen). Denk aan Space in Noordwijk, het Leiden Bio Science Park en de genoemde Greenports. Clustering van kennis en bedrijven zorgen voor versnelling in wetenschappelijke gebieden, minder autokilometers en gebieden waar werknemers graag willen wonen. Bedrijventerreinen moeten goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, de fiets en met de auto. Op deze manier bouwen we samen aan de bedrijventerreinen van de toekomst.

  • Bedrijventerreinen met een specifieke focus zijn erg succesvol, en daar wordt komende jaren meer op ingezet. Een groot succes van de afgelopen jaren is de bijdrage van het Leiden Bio Science Park aan de ontwikkeling van vaccinaties.
     
  • Het CDA zet zich ook de komende periode in om met het organiserend vermogen van de provincie de randvoorwaarden te scheppen voor een regio waarin bedrijven zich willen vestigen en mensen passend werk kunnen vinden.
     
  • Voordat er nieuwe bedrijventerreinen ingericht worden moet eerst altijd gekeken worden naar het beter en efficiënter gebruik van bestaande bedrijventerreinen.
     
  • Het CDA staat voor een goede kennisinfrastructuur ter ondersteuning van de concurrentiepositie van de Zuid-Hollandse maritieme sector. Hierin wordt de samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen, bedrijven en corporaties versterkt.
     
  • Het CDA zet in op het bouwen van gemeenschappen en daarom moet de woningbouwopgave gepaard gaan met voldoende voorzieningen en passende bedrijvigheid voor de bewoners van de nieuw te bouwen wijken.

  • Horeca en detailhandel levert een belangrijke bijdrage aan het leefplezier in Zuid-Holland. Dit maakt wijken en kernen leefbaar en aantrekkelijk, creëert vaak een plek van ontmoeting en gaat eenzaamheid tegen. Daarom moeten horeca en detailhandel de ruimte krijgen in de nieuwbouwopgave, ook in beperkte mate op bedrijventerreinen. De komende jaren wordt beleid gemaakt om detailhandel te behouden voor de kleinere buurten en kernen in de provincie.
     
  • Toerisme levert een belangrijke bijdrage aan Zuid-Holland op sociaal en economisch gebied. De provincie versterkt het recreatienetwerk voor wandelen en fietsen. De provincie moet in samenspraak met gemeenten een strategie opstellen waarin toerisme duurzaam wordt versterkt, met oog voor de belastbaarheid van steden, dorpen, natuur en landelijke gebieden.
     
  • Bedrijven en huishoudens worden steeds meer afhankelijk van een goede digitale infrastructuur. Daarom moet overal in Zuid-Holland de mogelijkheid zijn om gebruik te maken van stabiele en betrouwbare netwerkverbindingen. Dit helpt in het bijzonder zzp’ers en verbetert het vestigingsklimaat voor bedrijven.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.