“Hoe herstellen we het vertrouwen van de middenklasse? Hoe zorgen we dat ook zij weer delen in de vooruitgang? Dat is de sociale kwestie van deze tijd. Dat is de opdracht voor deze verkiezingen en voor de komende jaren, in de economie én de samenleving.”  Dat was de kernboodschap van de speech die Sybrand Buma vanavond hield in Drachten, in het kader van de ‘Sybrand door het land’ tour. Het was de eerste van vijf grote themabijeenkomsten die voor de komende weken staan gepland.

Tijdens elke bijeenkomst staat een thema uit het CDA verkiezingsprogramma centraal. Vanavond was dat het thema ‘eerlijke economie’. Het begint er volgens Buma mee dat we de zorgen en boosheid van mensen serieus moeten nemen. Vervolgens moet de politiek oplossingen bieden die recht doen aan deze onzekerheid, door de balans te herstellen tussen het eigen belang en het gezamenlijk belang. 

Er zijn geen zuilen meer met onderlinge saamhorigheid, het is ieder voor zich. “En daar loert het gevaar, op een verder afbrokkelen van onze samenleving, omdat het gaat om de verdeling van kansen en mogelijkheden. De nieuwe verzuiling verdeelt de winnaars en de verliezers, van de globalisering, de open markteconomie en de flexibilisering van de arbeidsmarkt.” “Als we echt iets willen doen om de verwijdering, boosheid en onverschilligheid te bestrijden, dan moeten we de arbeidsmarkt en de economie weer vanuit een moreel perspectief bezien, dan zijn rechtvaardigheid en solidariteit belangrijker dan CPB-cijfertjes en eigenbelang.”

Die eerlijke economie begint voor het CDA bij eerlijke kansen:“Door te zorgen dat alle jongeren weer de kans krijgen om door te leren. Door op de arbeidsmarkt de oneerlijke concurrentie terug te dringen. Door op te komen voor de kansen voor kleine ondernemers en familiebedrijven, als motor van de economie en bron van innovatie en banen. Door bescherming van solide, Nederlandse bedrijven en werkgelegenheid tegen ongewenste buitenlandse overnames. Door bescherming van boeren en MKB’ers tegen de machtsconcentratie van ketens en groothandel. Maar ook door bescherming van de Groningers, die te lijden hebben gehad onder de aardbevingen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.