De CDA-fractie in de Eerste Kamer heeft tijdens het beleidsdebat wonen en bouwen in Nederland ingezet op een perspectiefvolle agenda voor heel Nederland, op basis van gedeelde waarden en gedegen principes. Wij willen een fatsoenlijk land waarin we omzien naar elkaar en voor elkaar zorgen, waarin mensen zich thuis voelen, een thuis hebben en onderdeel zijn van een sterke gemeenschap en waarin respect en normen en waarden niet ouderwets zijn, maar gekoesterd worden.

Via de agenda Voor Heel Nederland willen we de basis op orde brengen door bestaanszekerheid als uitgangspunt te nemen en te zorgen voor voldoende woningen voor een betaalbare prijs.

Tijdens het debat heeft de senator Theo Rietkerk in de Eerste Kamer de motie Woningen bouwen volgens de ladder van leefbaarheid ingediend en deze is aangenomen. De motie beoogt dat provincies de ruimte krijgen om buiten de bebouwde kom in dorpen, kernen, stadjes en steden meer woningen te kunnen bouwen in plaats van het huidige stringente beleid. Provincies krijgen zo ruimte om in ieder geval per dorp en kern een straatje erbij te bouwen. Dat zorgt voor het bouwen van meer woningen en versterkt de leefbaarheid en gemeenschapszin.

Lees hier de hele inbreng van Theo Rietkerk.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.