03 juli 2023

Het CDA staat pal voor familiebedrijven

Marnix van Rij past de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) aan om onrechtmatig gebruik tegen te gaan.

In april 2022 zijn de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOR) en de doorschuifregeling (DSR) door het CPB geëvalueerd. De BOR bleek niet doelmatig te zijn. Marnix vindt het belang van familiebedrijven te groot om de BOR om te vormen tot een betalingsregeling. We moeten pal voor onze familiebedrijven blijven staan. Wel moeten de BOR weer doelmatig worden.

De aanpassingen die het kabinet doet in de BOR raken maar een klein deel van de BOR en zijn gericht op het eerlijker en eenvoudiger maken van de regeling en op het tegengaan van misbruik.
De verwachting is dan ook dat de maatregelen doorsnee familiebedrijven bij een overdracht niet zullen raken.

De BOR wordt voortaan meer gericht op reële bedrijfsopvolgingen. De vrijstelling voor grote ondernemingen wordt weliswaar iets minder ruim, maar de belastingdruk bij bedrijfsopvolging is én blijft laag. 
 

Wat verandert er concreet?

  • De vrijstelling in de BOR wordt aangepast, zodat vanaf 2025 100% van de waarde van het ondernemingsvermogen (goingconcernwaarde) tot €1,5 miljoen wordt vrijgesteld, en 70% van de waarde daarboven. 
  • De 5% doelmatigheidsmarge voor de BOR en DSR wordt afgeschaft.
  • Bedrijfsmiddelen die zowel voor bedrijfsdoeleinden als voor privédoeleinden worden gebruikt, kwalificeren alleen voor de BOR en DSR voor zover deze voor bedrijfsdoeleinden in de onderneming worden gebruikt.
  • Toegang tot de BOR en DSR wordt beperkt tot reguliere aandelen met een minimaal belang van 5% in het geplaatste kapitaal met behoud van de verwateringsregeling en preferente aandelen.
  • De dienstbetrekkingseis in de DSR vervalt.
  • De BOR en DSR kunnen bij schenking slechts worden toegepast als de verkrijger minimaal 21 jaar is.
  • De bezits-en voortzettingseis in de BOR worden versoepeld.
  • Constructies (rollator-investeringen en dubbel-BOR) in de BOR worden aangepakt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.