Eén op de vijf huishoudens in Nederland kampt regelmatig met geldproblemen en 46% van de huishoudens heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met één of meer betalingsproblemen. Nog eens 730.000 Nederlandse huishoudens kampen met problematische schulden die ze niet kunnen aflossen. Deze cijfers van het Nibud laten zien dat veel huishoudens financieel kwetsbaar zijn. Hoewel voldoende inkomen één kant van het verhaal is, denken wij dat er meer mogelijkheden zijn om mensen die financieel kwetsbaar zijn te helpen naar een betere financiële basis. Iedereen moet kunnen vertrouwen op voldoende inkomensondersteuning en een financieel vangnet als het tegenzit, maar het CDA ziet ook een verantwoordelijkheid voor de samenleving zelf om financieel weerbaarder te worden. Daarom presenteert CDA Tweede Kamerlid Inge van Dijk op 27 november haar Actieplan Financiële Weerbaarheid met vijftien concrete acties voor de overheid, het bedrijfsleven en mensen zelf om de samenleving beter bestand te maken tegen financiële tegenvallers. 

Inge van Dijk: "Het bestaan is helaas bestaansonzeker, vooral financieel. We moeten een antwoord vinden op de vraag 'hoe maken we Nederland financieel weerbaarder?' Ik ben heel trots dat we met dit actieplan vijftien concrete voorstellen doen om een flinke stap te zetten naar een financieel weerbaardere samenleving." 

Het CDA vindt dat een serieuze aanpak nodig is om inwoners in staat te stellen hun financiële weerbaarheid en zelfredzaamheid te vergroten. We moeten mensen handvatten geven hoe financieel verstandige keuzes te maken, maar ook waar zij kunnen aankloppen als dat niet lukt. Daarbij heeft de overheid een taak om de omstandigheden te scheppen waaronder mensen verantwoordelijk met geld om kunnen gaan. Door stevige bescherming, meer menselijke maat bij schulden, vergroten van financiële kennis en vaardigheden, laagdrempelige toegang tot hulp en advies, het creëren van mogelijkheden om te sparen en het krijgen van inzicht en overzicht. Inge stelt daarom de volgende 15 acties voor:

  1. We stellen paal en perk aan cryptoaanbieders en finfluencers
  2. We zorgen voor betere bescherming bij Buy Now Pay Later
  3. Totaalverbod op online gokken
  4. We leggen de commerciële schuldenindustrie aan banden
  5. We willen één totaaloverzicht van schulden en betalingscapaciteit van mensen, zodat schulden verantwoord kunnen worden geïnd
  6. We voorkomen te lange BKR-registraties
  7. We integreren financiële educatie structureel in het onderwijs
  8. We willen een landelijk bekende anonieme advieslijn voor praktische hulp bij geldproblemen
  9. We omarmen maatschappelijke initiatieven voor laagdrempelig advies en hulp bij geldzaken en rollen deze landelijk uit
  10. We stellen een Nationaal Spaarplan op voor Nederland
  11. We voeren het Zilvervlootsparen weer in voor jongeren
  12. We voeren bouwsparen in, zodat starters een betere financiële uitgangspositie kunnen opbouwen
  13. We introduceren ‘Pay first, Buy later’
  14. We richten één lokaal financieel loket in
  15. We maken de loonstrook inzichtelijk

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.