Wopke Hoekstra: "Een jaar in dienst voor Nederland. Dáár wordt heel Nederland beter van."
Beste CDA vrienden,
In de nacht van 23 op 24 februari 2022 werd ik uit mijn bed gebeld, met de tekst: “het is begonnen”. Poetin had, na maanden van voorbereiding, het bevel gegeven om Oekraïne te bezetten en in te lijven. Het is bizar om te zien wat die man aan onrecht, onheil en rampspoed bij zoveel mensen heeft aangericht. Oorlogsmisdaden, kindontvoeringen, moord en verkrachting: het is totale, maar dan ook totale, waanzin.
Maar tegenover de oorlogszuchtige waanzin houdt de moed en onverschrokkenheid van een heel volk stand. Ik ben het afgelopen jaar een aantal keer in Oekraïne geweest. De ontmoetingen raken. Ik zag met mijn eigen ogen de schade, het onheil, de verschrikkingen. Mensen leven onder gruwelijke omstandigheden, maar hun doorzettingsvermogen, gemeenschapszin en vastberadenheid is ongekend.
Ze hebben daarbij een ambitie die veel verder gaat dan vechten tegen de bezetting. Ze willen in vrijheid leven, in vrede met hun buren en als onderdeel van een verenigd Europa. Ze strijden met grote vastberadenheid een verenigde strijd tegen de waanzin van Poetin. Een strijd die, laten we daarover geen illusies hebben, nog lang zal duren. Een strijd die nog meer van de Oekraïners en van ons zal vragen.
Poetin drukt ons met onze neus op de feiten. Soevereiniteit, veiligheid en vrijheid zijn allesbehalve vanzelfsprekend. Ze zijn in onze geschiedenis steeds met bloed betaald en we kunnen daar niet naïef over zijn. Daarom investeren we fors in Defensie want het is belangrijk dat we de NAVO-norm van 2% weer leidend maken. Het is daarom dat het CDA een initiatiefwet indiende om dit wettelijk vast te leggen. Daarom geven we steun en leveren we wapens aan Oekraïne. Breiden we waar mogelijk de sancties tegen Rusland uit. En hebben we Russische inlichtingenofficieren die we verdenken van spionage het land uitgezet.
Ik zet mij er iedere dag voor in om Rusland duidelijk te maken dat soevereiniteit, vrijheid en veiligheid voor ons onaantastbaar zijn. De oorlog is duizenden kilometers ver weg, maar de gevolgen zijn ook hier voor ons allemaal voelbaar. Poetin zet energie in als wapen. We doen er alles aan om de gevolgen op te vangen, niet alleen met de energie compensatie, maar ook door de energietransitie te versnellen. De prijs die we daarvoor betalen is hoog, maar het alternatief is onbestaanbaar. Bovendien, als we in deze fase oog houden voor de mensen die het meest geraakt worden, dan versterkt dat ons land en onze samenleving.
Een samenleving die laat zien dat mensen er voor elkaar zijn. Energiecoöperaties en kerken zamelen geld in van mensen die het kunnen missen om het te doneren aan inwoners die het hard nodig hebben. Vrijwilligers gaan langs de deuren om te helpen met isolatiemaatregelen. Persoonlijk vind ik het geweldig dat duizenden mensen bedachten dat anderen die energiecompensatie harder nodig hadden en hebben die daarom gedoneerd. Dát is het Nederland waar ik wil wonen. We leven niet voor onszelf, we leven voor elkaar.
In een Nederland waarin mensen voor elkaar leven, zoekt het CDA naar oplossingen die de samenleving voor heel Nederland versterken. Nederland is niet gebaat bij kunstmatige spelletjes over linkse of rechtse wolken. Dit is een tijd die schreeuwt om een inhoudelijke visie op grote vraagstukken. Nederland is ook niet geholpen met uitstelgedrag, ook niet als het over complexe problemen gaat waar iedere oplossing lastig is. Migratie is zo’n vraagstuk. Daar mogen we niet voor weglopen, want het probleem wordt met de dag groter. De huidige aantallen zijn simpelweg niet vol te houden. Het overkomt ons. We hebben niet de luxe om te doen alsof er geen probleem is.
De huidige migratieproblematiek vraagt om een stevige aanpak die zowel Europees als nationaal is. Als we de grenzen binnen Europa open willen houden, dan moeten we ook bereid zijn primair te kiezen voor opvang in de regio. Als we de grenzen binnen Europa open willen houden, dan moeten we onze onderlinge Europese afspraken nakomen. Zoals de afspraak dat de lidstaat waar een vluchteling aankomt de start van de procedure op zich neemt. Dan moeten we kijken naar een eerlijke evenwichtige verdeling over Europa. Zonder deze afspraak blijft het asielbeleid mank en herstellen we niet de orde die nodig is voor de opvang van echte vluchtelingen. Als we de grenzen binnen Europa open willen houden, moeten ze om heel Europa heen dicht. Als CDA hebben we terecht gepleit voor een hele strikte fysieke Europese buitengrens zoals hekken, betaald door de EU. Dit kan niet een eigen verantwoordelijkheid zijn van de landen aan de buitengrens. Daarin zullen we In Europa samen moeten optrekken.
En wat is het goed om te zien dat onze eigen mensen hierin een sleutelrol spelen. Jeroen Lenaers als onze migratie expert binnen de EVP en René Peters die laat zien dat streng, rechtvaardig en barmhartig migratiebeleid geen tegenstelling vormt, zoals partijen op de flanken links en rechts ons doen willen laten geloven. Maar daarnaast is er iets fundamentelers aan de hand. De verdeeldheid lijkt met de dag toe te nemen. Tegenstellingen worden in het politieke debat uitvergroot. We zien het niet alleen op migratie, maar op zoveel thema’s. Je bent of voor boeren, of voor natuur. Of voor kernenergie, of voor windenergie. Voor Europa of juist tegen Europa. Ook de aanvallen op de rechtstaat worden heviger. Het leidt tot on-Nederlandse verdeeldheid. Gelukkig zien wij deze polarisatie nog niet terug in onze steun aan het Oekraïense volk, al zijn er partijen ook in ons parlement blijvend de weg kwijt. En ik verzet mij tegen die polarisatie en die ontkenning van de problemen.
Tegenstellingen worden politiek bewust uitvergroot om daarmee de polarisatie te vergroten. Het is de politiek op zijn slechtst. Het zijn ronkende teksten die tot niets leiden behalve meer verdeeldheid. Nederland is niet te besturen per oneliner, of per tweet. Het zorgt niet voor een oplossing, maar zet mensen tegen elkaar op. Ik vind het echt bedroevend. Want wiens belang dient dit nu? Wordt onze samenleving er beter van? Nee! Het leidt alleen maar tot verharding, verscherping, agressie. Dit is precies het gedrag waar Nederland niets aan heeft. Waar Nederland wel beter van wordt, zijn mensen. Die samen oplossingen zoeken en de schouders er onder zetten.
Wat we nodig hebben is niet verdelen, maar verbinden. Niet ontkenning maar erkenning. Niet roepen maar luisteren. Ik pleit voor aandacht voor het allerbelangrijkste dat we als land hebben: gemeenschapszin. Het slaan van die bruggen, het maken van de verbinding, het structureel oplossen van problemen, dát is waar het CDA goed in is. En dát is wat we doen lokaal, nationaal en in de provincie. Het zit in onze genen om samen te werken en aan te pakken. Wij zijn verantwoordelijk voor de sámen-leving.
Samen komen we verder, samen zijn we in staat om te bouwen aan het land dat goed is voor onze kleinkinderen. Als we dat willen, dat goede land voor de volgende generaties, dan hebben we een stevig fundament nodig voor die toekomst. Een fundament wat de vrijheid en veiligheid van onze democratie draagt en steeds weer om versterking vraagt. En dat fundament dat leggen we nú. Dat is de les van het Oekraïense volk aan ons.
Jarenlang is er lacherig gedaan over ons voorstel voor een maatschappelijke diensttijd. Een maatschappelijke diensttijd was nergens voor nodig, zo riep men. Dat was teveel gevraagd van onze jongeren. Maar wat blijkt? Het dienjaar bij defensie is een groot succes. Jongeren willen graag bijdragen aan een groter geheel. Zoeken die gemeenschapszin. Er melden zich meer jongeren dan Defensie op rekende.
Beste CDA vrienden, met alles wat er aan de hand is, in Nederland en in de wereld, is dit het moment om een stap verder te zetten. Om het fundament van onze samenleving te versterken, door de dienstplicht weer actief in te voeren. In een uitvoering van de 21e eeuw. Dus voor alle mannen en vrouwen van 18 jaar tot 25 jaar, voor de krijgsmacht of de samenleving. Een jaar in dienst van Nederland. Dat jaar kan voor of na de studie en maakt Nederland veiliger en saamhoriger. Jongeren kiezen zelf of ze een maatschappelijk of militair dienstjaar vervullen. Ze kunnen een jaar besteden aan het versterken van onze krijgsmacht en de nationale veiligheid, of aan een sociaal maatschappelijke taak, zoals zorg en welzijn. Dat versterkt onze gemeenschapszin, onze weerbaarheid, onze samenleving en onze eenheid.
Stel je de impact voor van 200.000 jongeren die een jaar in dienst van Nederland een zinvolle bijdrage leveren aan onze veiligheid, onze zorg en welzijn. Een jaar in dienst voor Nederland: dáár wordt heel Nederland beter van. Dienen zit in ons DNA. Dat bleek ook weer uit de tweet van ons aankomend Kamerlid Harmen Krul deze week. Ik citeer: Als militair heb ik mij de afgelopen tien jaar ingezet voor vrede en veiligheid. Daar komt nu een einde aan. Het is een grote eer om nu de samenleving op een andere manier te mogen dienen, als Tweede Kamerlid. Een andere rol, dezelfde inzet. Deze woorden zijn mij uit het hart gegrepen. Veel succes!
Ons land, dat zo veelkleurig is, verdient een inzet voor de ander.
En dat, vrienden, brengt me op de dag van vandaag. Vanmorgen hebben we nog massaal campagne gevoerd voor de komende verkiezingen. Voor héél Nederland. De analyse die het CDA deze week heeft gepresenteerd was raak en heeft mensen geraakt. 2022 was het jaar van de omgekeerde vlaggen. 2023 moet het jaar zijn van de ommekeer. Voor heel Nederland.
’Heel Nederland’ is onze visie op een land waar je je thuis voelt ongeacht waar je woont. Daarom is het zo’n sterk signaal dat onze lijsttrekkers zojuist dit plan hebben ondertekend. Het is onze belofte aan heel Nederland. Verschillen zijn onderdeel van onze identiteit. Altijd geweest. Dat weerhield Friesen en Limburgers en Zeeuwen en Groningers niet om samen te werken. De verschillen stonden nooit in de weg van het gedeelde gevoel dat we met elkaar één land waren. Inmiddels zijn we niet meer zo eensgezind. Verschillen zijn scheidslijnen geworden en daarmee een bron van onvrede. Dat maakt de komende verkiezingen zo ongelooflijk belangrijk.
Provincies zijn essentieel voor mensen in heel Nederland en Drenthe vraagt echt om andere maatregelen dan Zuid Holland. Groningen heeft andere prioriteiten dan Noord Brabant of Noord Holland. Daarom zijn regionale verankering en diepe wortels essentieel. Het CDA is die verankering en wij hebben die wortels. Stemmen op het CDA is stemmen op de eigen provincie. Is stemmen op de koers die we als CDA voorstaan: zorg dragen voor heel Nederland en recht doen aan iedere provincie.
De afgelopen maanden heb ik dat met eigen ogen gezien. Ik was te gast bij CDA afdelingen in al onze provincies. Keer op keer zie ik wat wij als CDA voor elkaar krijgen. Zorgen voor goede bereikbaarheid door het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel, dankzij de inzet van Jo Annes. De aanleg van de Lelylijn, dankzij Friso, Robert en Henk. Of de inzet van Erik Ronnes in Brabant die door het bouwen van woningen, zorgt dat mensen onderdeel uit blijven maken van hun gemeenschap. Dat is samenwerken met bedrijven, om samen een duurzame transitie tot stand te brengen, zoals het CDA Limburg mij liet zien. Het betekent realistisch stikstof beleid, waar goede natuur en een fatsoenlijke toekomst voor onze boeren hand in hand gaan zoals velen van onze gedeputeerden en Peter Drenth voorop laten zien. Een lijn die Remkes in zijn rapport optekende waarin letterlijk de CDA moties terugkwamen. Dat is het CDA aan het werk!
Dat zijn maatregelen die zorgen voor een land dat in balans is, dat vooruitkomt, dat een goede basis is voor de volgende generaties. En daar hoort een sterk CDA bij. In de gemeenten. In Den Haag. In Brussel. En in de provincies.
Een sterk CDA, dat is waar jullie voor zorgen. Ik wil jullie allemaal hier aanwezig en al die CDA’ers die overal hun bijdrage leveren, enorm bedanken, enorm bedanken voor jullie lef, moed en doorzettingsvermogen. Jullie inzet is het bewijs dat we er zijn voor heel Nederland!
Jullie inzet werkt. Daar noemde ik zojuist de provinciale voorbeelden al van. En die samenwerking komt tot stand langs de korte lijnen met Den Haag. Hugo die enorme stappen zet om normaal wonen voor alle Nederlanders weer binnen bereik te brengen. Karien die zich keihard inzet voor een werkbare arbeidsmarkt die past bij deze en de komende tijd. Met heel doodnormaal, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en collectieve zekerheden. Hanke die maatregelen meent om de democratie te beschermen. Die daadkracht zien we ook bij CDA’ers in gemeenten, provincies en Europa.
Vanmorgen voerden we campagne op de markten van Appelscha en Amsterdam, van Heerlen tot Heerenveen, van Goes tot Geleen, van Dokkum tot Dordrecht. En dat doen we morgen weer. Het CDA is geen partij van het platteland of de stad. Van de Randstad of Zuid-Nederland.
Wij zijn niet van stad óf land, van jong óf oud, van praktisch opgeleid óf academisch opgeleid. Wij zijn de partij van samen. Van gemeenschapszin, van saamhorigheid. Voor heel Nederland. En we zijn er om verantwoordelijkheid te nemen. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, voor de samenleving, en verantwoordelijkheid voor degenen die dat zelf niet kunnen. Dat doen we elke dag opnieuw met elkaar voor dit geweldige land. Wij zijn de partij Voor heel Nederland.